برخی به دنبال حکومت صالحان هستند اما هوگوچاوز را امثال آن میدانند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا آیتالله محمدتقی مصباح یزدی، عصر روز پنج شنبه هفدهم اسفند ماه در مراسم بزرگداشت آیت الله خوشوقت در مسجد دانشگاه صنعتی شریف با اشاره به اینکه در روایت داریم که رحلت عالم رخنهای را در اسلام ایجاد میکند که قابل جبران نیست، بیان داشت: قدر متیقن از مضمون روایت این است که منظور از این عالم، عالم دینی است زیرا میفرماید در اسلام رخنه ایجاد میشود.
وی با بیان اینکه تأثیر علما بر جامعه با هم تفاوت دارد، ابراز داشت: تأثیر هرکسی بر جامعه بهاندازه موقعیت اجتماعی، علم و ظرفیتش است بهطوریکه وقتی مرجع تقلیدی از دنیا میرود بر همه جامعه تشیع اثر میگذارد.
آیتالله مصباح یزدی ادامه داد: کسی که فقیه است، با رحلتش کمبودی در زمینه فقه و کسی که عالم اخلاق است کمبودش فقط در اخلاق احساس میشود اما کسی که در همه یا بیشتر علوم اسلامی تخصص دارد، با رحلتش همه رویههای منشور علوم اسلامی مخدوش میشود یعنی رحلت اینطور افراد رخنهها ایجاد میکند.
رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) عنوان داشت: وقتی تاریخچه فقه و تاریخ فقها را بهویژه در قرنهای اخیر بررسی میکنیم میبینیم حوزه اجتهاد و فقاهت بیش از نود درصد آنها در مسائل عبادی و فردی بوده است.
استاد برجسته حوزه علمیه قم با بیان این مطلب گفت: در قرون اخیر اجتهاد در مسائل اجتماعی و سیاسی اسلام کم بوده است البته دلائلی هم برای آن داشتهاند که قابل قبول هم هست و نمیتوان گفت آنها کوتاهی کرده اند و میگفتند اسلام این احکام را دارد اما هماکنون نمیشود برای آن اقدام کرد، میبایست امام زمان(عج) بیایند و تکلیف مشروط بر قدرت است و ما قدرت نداریم.
آیتالله مصباح یزدی ادامه داد: بیشتر فقهایی هم که در مسائل اجتماعی تفحص کرده اند، درحد کاغذ بوده و وارد میدان نشده اند تا آن احکام را در جامعه پیاده کنند.
وی بیان داشت: اوایلی که ما طلبه شده بودیم، روحانیت در نهایت ضعف و اختناق قرار داشت و ورود روحانیان به مسائل سیاسی ارزش منفی بود و تلقی غالب مردم این بود که یک عالم دینی یعنی کسی که نماز جماعت بخواند، مطالعه کند، درس بگوید، قران بخواند، نماز میت بخواند و با تقوا، بیسر و صدا و آرام باشد.
رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در ادامه با بیان اینکه در آن زمان تلقی عموم این بود که حساب دین و سیاست متفاوت است، اظهار داشت: اینکه آیتالله مدرس گفت دیانت ما عین سیاست ما و سیاست ما عین دیانت ما، نوبر بود و همچنین آیت الله کاشانی که بعدها متوجه شدیم از لحاظ فقاهت از مراجع تقلید زمانش چیزی کم نداشت، بهدلیلاینکه در مسائل سیاسی دخالت میکرد جزو علمای بزرگ محسوب نمیشد.
استاد برجسته حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه در میان علمای بزرگ تعداد محدودی بودند که هم از لحاظ فکری احکام اجتماعی و سیاسی اسلام را قبول داشتند و هم از لحاظ عملی برای آن اقدام کردند، تصریح کرد: وقتی از زمان ائمه(ع) تاریخ فقها را مرور میکنیم، کمتر کسی مانند امام خمینی(ره) بوده است که از همان دورانی که درس میگفت در درس هم مسائل سیاسی و اجتماعی را مطرح میکرد.
آیتالله مصباح یزدی تأکید کرد: مهمترین خدمتی که امام خمینی(ره) به فقه اسلام و تشیع کرد این بود که هم از لحاظ نظری اثبات کرد که بخش عظیم فقه مربوط به مسائل سیاسی و اجتماعی میشود و هم مسائل حکومتی را تدریس کرد و درس ولایت فقیه ایشان در نجف فتح بابی شد برای آغاز تحقیقات در این زمینه و همچنین در عمل هم همه چیزش را برای قربانی کردن در راه نظام اسلامی قرار داد.
وی با بیان اینکه سراغ ندارم که امام خمینی(ره) چیزی از هستی و دارایی خود اعم از مالی، پست و مقام و آبرو وحیثیت را برای خودش ذخیره کند بلکه همه هستیاش را برای انقلاب درطبق اخلاص گذاشت، ابراز داشت: امام(ره) در واکنش به مرگ فرزندش با اینکه بسیار مهربان بود فرمود این لطف خفی الهی بود و نشنیدم که ایشان گریه کرده باشند و خداوند هم در همین دنیا پاداشش را داد.
آیتالله مصباح یزدی با تأکید بر اینکه امام خمینی(ره) بزرگترین عالمی است که به فقه خدمت کرده و دستکم نیمی از ابواب فقه را احیا کرده است، اظهار داشت: اگر امروز برای رحلت آیتالله خوشوقت سوگوار هستیم، باید بدانیم که ایشان دست پروده امام خمینی(ره) بود و از وقتی یادم هست ایشان به درس امام(ره) میرفت و اسلام را آنطور که ایشان تعلیم دادند شناخت.
رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با اشاره به اینکه آیت الله خوشوقت در فقه، تفسیر، فلسفه، عرفان و اخلاق صاحب نظر بود و بهتنها خودش عمل کرد بلکه دیگران را هم تربیت کرده است و ما کسی را از دست دادیم که دست پرورده امام(ره) در همه این ابعاد بود، اظهار داشت: وی از شهرت بسیار پرهیز میکرد و بسیار آرام و بیسر و صدا، تنها جاییکه احساس وظیفه شرعی میکرد سخنی را میگفت و در اوایل انقلاب که عضو ستاد انقلاب فرهنگی بود، بدون سر و صدا کارش را انجام میداد.
وی ابراز داشت: آیتالله خوشوقت قطعا مصداق آن روایت است که فرمودند وفات عالم باعث لطمهای به اسلام میشود که چیزی جای آن را پر نمیکند و ما دستکم میتوانیم کاری کنیم که در آینده امثال ایشان زیاد شوند و افرادی در این مقولات بیشتر کار کنند و حقیقت اسلام را بفهمند.
استاد برجسته حوزه علمیه قم تأکید کرد: امروز به برکت امام خمینی(ره) بچههای کوچک ما هم میدانند که دخالت در امور سیاسی جامعه که روزی ارزش منفی داشت مانند نماز واجب است.
آیتالله مصباح یزدی گفت: هنوز هم افرادی در گوشه و کنار هستند که تفکرات متحجرانه را دارند و حکومت اسلامی که امام(ره) ثابت کرد حفظ آن از نماز واجبتر است را میگویند چه صیغهای است.
رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) تصریح کرد: امروز در جامعه ما ولایت فقیه مانند خورشید میدرخشد و دنیا حکومت ما را حکومت ولایت فقیه میشناسد اما دستهایی در کار است که می خواهند این عنصر اصلی حکومت ما که به برکت خون شهدا و برکات مجاهدین و در رأس همه آنها امام(ره) به دست آمده، کم رنگ شود.
استاد برجسته حوزه علمیه قم عنوان داشت: مردم با اجازه ولی فقیه سینهها را باز میکردند و به ارتش شاه میگفتند شلیک کن و قبل از اینکه نظام باشد، ولی فقیه بوده است.
وی با تأکید بر اینکه امام خمینی(ره) در صحیفه نور میفرماید رییس جمهور منتخب مردم اگر از طرف ولی فقیه نصب نشود طاغوت و اطاعت از او حرام است، تصریح کرد: تاریخ نشان میدهد بسیاری از حقایقی که مانند روز روشن است، بر اثر تبلیغات فراموش میشود بهطوریکه بنیامیه و بنی عباس با عنوان خلیفه پیامبر(ص) پانصد سال بر کشورهای اسلامی حکومت کردند و در مدت طولانی در خطبههای نمازجمعه امیرمؤمنان(ع) را لعن میکردند که آنروز اینترنت نبود و تبلیغات دهان به دهان اثر میکرد.
استاد برجسته حوزه علمیه قم گفت: باید بفهمیم که حکومت اسلامی بهچهمعنا است و نکند که مسؤولی فکر کند که او یک طرف است و ولی فقیه در طرف دیگر و باید او را از صحنه خارج کند.
آیتالله مصباح یزدی با تأکید بر اینکه باید مسائلی را که فهمیدیم از دستمان نرود و اگر قدر آنها را دانستیم خدا بر نعمتش خواهد افزود، ابراز داشت: اگر ما به این آموزهها باور داشته باشیم و بخواهیم شکر آن را بهجای بیاوریم، باید آنها را در مسائل سیاسی و اجتماعی مدنظر قرار بدهیم و کسانی باید روی کار بیایند که هدفشان اسلام باشد.
رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) تأکید کرد: هیچ وقت ایرانی بودن جای اسلام را نخواهد گرفت و باید بدانیم که هیچ چیز در عالم قابل مقایسه با اسلام نیست و هرچیزی در پرتو اسلام رشد میکند.
وی ابراز داشت: کجا سراغ دارید که رهبری پاکی، طهارت، قداست، محبوبیت، عشق به مردم و از همه چیز برای خدا و خدمت به اسلام گذشته باشد؟ آن هم بیش از دو دهه و ان شاءالله تا ظهور امام عصر(عج).
استاد برجسته حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه برخی بهدنبال حکومت صالحان هستند اما هوگوچاوز را امثال آن میدانند، تصریح کرد: اسلام را باید از اسلام شناس گرفت و در این زمینه چه کسی از امام(ره) و امروز چه کسی بهتر از مقام معظم رهبری است./956/پ201/ج