۱۱ دی ۱۳۹۳ - ۱۴:۵۳
کد خبر: ۲۳۸۸۲۷
رییس مرکز فقهی ائمه اطهار:

حوزه از دولت حمایت کند/ منتقدان مذاکرات جانب انصاف را رها نکنند

خبرگزاری رسا ـ رییس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) گفت: این دولت موجود را به عنوان یک وظیفه‌ شرعی در تحکیم و در تقویتش کوشا باشید، البته نمی‌گویم اگر جایی نقص یا اشکالی داشت بیان نکنید، ولی واقعاً نیاز دارد حوزه و روحانیت از دولت حمایت کند.
آيت الله محمدجواد فاضل لنکراني عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت‌الله محمد جواد فاضل لنکرانی، رییس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) عصر امروز در دیدار مشاوران روحانی استانداران سراسر کشور گفت: در مورد این مسؤولیتی که شما بزرگواران دارید صحبت و نکات زیادی را میشود مطرح کرد و البته آنچه من عرض میکنم خود شما بهتر از من واقف هستید، اما از باب اینکه یادآوری شود و برخی از نکات بیشتر تذکر داده شود من برخی نکات را عرض میکنم.

 

وی افزود: نخستین نکته این است که ما از اول انقلاب تا به حال با این‌که اساس این نظام بر دوش روحانیت است و مردم روحانیت را به عنوان پیشانی این نظام، جبهه این نظام تلقی می‌کنند، ولی در دایرهی قوه مجریه و در قوه اجراییه اساساً ما حضور روشن و مؤثری را در طول دوران گذشته برای روحانیت نمیبینیم.

 

رییس مرکز فقهی ائمه اطهار ادامه داد: گاهی اوقات ولو رییس جمهور روحانی بوده اما در اجرا، در میدان اجرا اساساً از روحانیت خبری نبوده است، هرچند این‌که عرض کردم خود رییس جمهور هم در چند دوره روحانی بوده است، این خودش یک مطلب خیلی مهمی است، ما به تناسب قوهی قضائیه حضور روحانیت را خیلی حضور چشمگیری میبینیم، هر چند این‌که آنجا هم حرف‌های خیلی زیادی هست، در حوزه مقننه روحانیت تا یک حدی حضور دارد که قابل توجه باشد.

 

وی ادامه داد: گویا از اول یک تلقی بوده که در مسائل اجرایی اصلاً روحانیت حضوری نداشته باشد! یا گاهی اوقات این تلقی وجود داشت و الآن هم دارد که یک امام جمعه حتی در مسائل اجرایی یک استان دخالت نکند، شاید هم گاهی به عنوان یک برنامه و به عنوان یک سیاستی ابلاغ میشده است، آن طوری که من گوشه و کنار شنیدم، ولی آیا این واقعاً درست بوده یا خیر؟ این باید خیلی کار بشود و من این جمع مبارک را پیشنهاد اولیهام این است که واقعاً در این موضوع یک کار میدانی، علمی، با تجربیاتی که در گذشته وجود دارد، روحانیونی که در میدان اجرا بودند واقعاً روی این کار شود.

 

آیت‌الله فاضل لنکرانی بیان داشت: مردم امروز از یک روحانی فقط انتظار امور عبادی و معنوی و این مقولات خاص را ندارند، بلکه انتظار دارند در ریزترین امور شهر و استان‌شان، یک روحانی حضور داشته باشد و نقش مؤثر داشته باشد؛ البته اگر بین استاندار و مجموعههای مربوط به روحانیت کارهایی باشد انجام شود، مربوط به حوزهها، مسائل فرهنگی، دینی، امام جمعه، ولی نباید محصور به این باشد، یعنی اگر فکر شود که یک رابطی باشد بین استاندار و مجموعههای حوزوی این به نظر من صحیح نیست.

 

وی یادآور شد: حتی باید یک مشاور روحانی که واقعاً نقش خود روحانیت است حتی در مسائل عمرانی استان نیز حضور داشته باشد، البته مرادم دخالت‌ها نیست، بالأخره هر امری مسؤولی دارد، ولی یک حضوری که مردم بدانند که روحانیت دغدغهی عمران این استان را هم دارد، چرا عمران و آبادی و خدمات به پای دیگران ثبت شود، دیگران هم انجام میدهند، ولی چرا نباید روحانیت در این مرحله حضور داشته باشد، باید کار شود.

 

رییس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) خاطرنشان کرد: نکته دوم این است که بالأخره هر دولتی که میآید و میرود منافع و مضارش روحانیت را شامل میشود، اگر دولت موفق و خوبی باشد، خدمتگزار باشد، این برای وجاهت روحانیت هم بسیار خوب است، اگر ضرر هم داشته باشد باز روحانیت را در نزد مردم پائین میآورد.

 

وی افزود: به نظر میرسد که در این مسؤولیت یکی از نقشهای مهم و مؤثری است، شما مشاورین میتوانید دولت را نسبت به خدمت رسانی به مردم از مقوله شعار، الفاظ و حتی از چارچوب دست و پاگیر مسائل قانونی مقداری بیرون بیاورد، یعنی این هنر یک روحانی است که واقعاً خدمتی که دولت میکند را به نحوی به طبقات مختلف اجتماع برساند، مشاوران روحانیت میتوانید با تمام امام جماعتهای استان ارتباط داشته باشند، یک خدمتی که دولت میکند از زبان روحانیت و امام جماعت برای مردم بیان شود، این خیلی مؤثر است، تا اینکه بعداً خود دولت در پایان کار بیاید یک بیان کار بدهد، یعنی هم همفکری کنیم، در اینکه زمینه-های خدمت رسانی به مردم زیاد شود.

 

استاد درس خارج حوزه علمیه قم عنوان کرد: شما باید این خدماتی که وجود دارد را به بدنه جامعه منتقل کنید، از آن طرف مسائلی که در جامعه وجود دارد را به بدنه دولت برسانید؛ یک مشاور روحانی باید نقش دو طرفه را داشته باشد؛ دردهای جامعه، آلام جامعه، مفاسد جامعه، مشکلات جامعه را به بدنه دولت منتقل کند، خودش با مردم ارتباط داشته باشد، مشکلات را ببیند، مگر این‌که از اول ابلاغ کنند که فقط در رابطه با امور مربوط به دولت و حوزه‌ها، امام جمعه و دیگر مسائل باشد که اگر هم باشد باید تصحیحش کنید.

 

وی یادآور شد: یک استاندار نماینده دولت در استان است، دولت هم دولتی است که مردم به او رأی داده‌اند، وزرای مجلس به او رأی داده‌اند، این استاندار وقتی که مشاور روحانی پیدا میکند، این باید یک دایرهی وسیعی داشته باشد، دایره وسیعش این است که خدمات دولت را کاملاً از لسان روحانیت به بدنه جامعه برساند، از آن طرف مشکلات جامعه را هم به خود دولت منتقل کند و دنبال کند، پیگیری کند.

 

آیت‌الله لنکرانی خطاب به حاضران گفت: یکی از دغدغههای شما این باشد که روحانیت در استان توسعه پیدا کند، حالا یک راهش مسأله حوزههای علمیه است، اما راههای دیگری هم دارد و منحصر به حوزههای علمیه و تشکیل حوزه علمیه نیست، روحانیت توسعه پیدا کند، ما الآن این وضعی که در هر استانی پیدا میشود و وقتی یکی از روحانیون برجستهشان که از دنیا میرود کاملا با فقر روحانیت و بزرگان مواجه هستند، این یک نگرانی و ناراحتی است که در این دو دهه اخیر بیشتر نمود پیدا میکند.

 

وی تصریح کرد: مثلاً در استان تبریز در یک زمان بزرگانی بودند الآن نیست، در استان‌های مخلتف همین طور، درست است ممکن است بفرمائید این‌ها مربوط به حوزه علمیه است و قبول هم دارند، یعنی هر چه حوزه علمیه قم قویتر کار کند سبب میشود که این کمبودها برطرف شود، ولی بالأخره یک مشاور روحانی استاندار یکی از دغدغههایش این باشد که چه کنیم روحانیت در استان توسعه پیداکند.

 

رییس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) تأکید کرد: چطور برخی از این مذاهب با تکثیر روحانیتی که اصلاً هیچ صلاحیت عنوان روحانی، طلبه و آخوند یا عناوین دیگری که خودشان دارند، را ندارند، ولی مع ذلک دنبال تکثیر هستند و با همین تکثیرها هم میبینید چه مشکلاتی درست می-کنند؛ این مسأله خیلی مهم است، امروز در مراکز اصلی حوزه علمیه قم ما نسبت به بعضی از مشکلات احساس میکنیم راه حل برای آن وجود ندارد، دو سه دهه است یک روحانی بی-سواد بی تقوا در یک جا فقط کارش تکثیر روحانی بیسواد و بی تقوا بوده آن هم از دایره فکر و ذهن خودشان.

 

وی ادامه داد: در یک روستای صد خانوار 50 طلبه دارند، چرا یک روحانی صالح متقی که حالا مسؤولیتی هم میخواهد پیدا کنند، چنین فکری را نداشته باشد، توسعه روحانیت شیعه امروز یکی از ضرورت‌های حیاتی برای شیعه است، در همه جا حتی در همه کشورها، فقط منحصر به ایران نباید باشد، در همه کشورها باید این مسأله توسعه پیدا کند، امروز ما مشکلاتی داریم که وقتی ریشه یابی میکنیم، می‌بینیم دلیلش این است که ما هوشیاری لازم را در دورههای گذشته نداشتیم، حکومت حکومت ولایت فقیه، ولایت فقیه یک رشحهای از ولایت ائمه معصومین علیهم السلام و امام زمان(عج) است، اما دایره سربازان و نیروهای خود امام عصر(عج) توسعهی واقعی پیدا نکرده، حالا شاید توسعه کمی مختصری پیدا کرده.

 

آیت‌الله فاضل لنکرانی خطاب به حاضران بیان داشت: شما از این ظرفیت و از این مسؤولیتی که الآن بر دوش حضرات قرار داده شده و این موقعیت را خوب استفاده کنید، در هر استان و روستایی ببینید چه ظرفیتی برای این جهت وجود دارد، رایزنی شود با حوزههای علمیه همان استان یا قم، بزرگان و مراجع، از طرف دیگر با دولت هم رایزنی شود، واقعاً میتوانید خیلی کار کنید، یعنی اگر این را مد نظر قرار بدهید، یک افق خیلی روشن برای این مجموعه مبارک می‌بینیم، بعد از پنج سال میبینید که چه خدمات بزرگی انجام شده است، اگر بخواهیم بگوئیم ما به همین عنوان اکتفاکنیم، که یک رابطی بین یک مسؤول اجرایی استان و بقیه روحانیت باشد و اختلافات را حل کنیم، البته این هم خیلی کار خوبی است، همیشه اختلافات بین مسؤولین اجرایی و روحانیت استان شکننده است، به دین و دنیای مردم ضربه زده و چه نظایری هم داشته است، ولی من عرضم این است که به این تبدیل نشوید، این افق‌ها و ظرفیت‌های را که این مجموعه مبارک دارد در نظر بگیرید.

 

وی افزود: واقعاً در رأس همه این‌ها خدمت به مردم و دین مهم است، ما هیچ عنوانی مقدستر از این عنوان نداریم، خدمت به دین و مردم؛ روایات فراوانی که خود شما اطلاع دارید که چه روایاتی هست نسبت به حقوق مردم، حقوق دین، حقوق حاکم، حتی این مسأله خیلی مهم است که انسان در ایجاد ارتباط وسیع و محکم بین مسؤولین اجرایی کشور و مردم نقش داشته باشد.

 

 

رییس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) عنوان کرد: در خیلی از زمانها شعار خوب داده شد، شعار فراوان داده شد، ولی واقعاً مردم احساس نمیکردند که دولت در متن آنها حضور دارد و ما باید این را عملی کنیم که دولت در متن مردم حضور واقعی داشته باشد، نه حضور ریاستی و عنوانی. مردم احساس کنند که دولت به آنها خدمت می کند، دولت دغدغه ای خدمت به آنها را دارد و این از عهده شما بزرگواران بر می آید.

 

وی ادامه داد: این دولت موجود را به عنوان یک وظیفه‌ی شرعی در تحکیمش و در تقویتش کوشا باشید، البته نمی گویم اگر جایی نقص یا اشکالی داشت بیان نکنید که آن هم خلاف شرع است، بیان نکردن واقعیات از مصادیق کتمان است که جایز نیست، اما واقعاً نیاز دارد این دولت به اینکه بالأخره روحانیت حمایت کند، همانطوری که رهبری معظم دام ظله العالی حمایت قاطع دارند این جریانهای مختلفی که پیش میآید.

 

آیت‌الله فاضل لنکرانی ابراز داشت: همین جریان هسته ای که جریان بسیار مهم و سرنوشت سازی است، ببینید چه دست هایی در کار بود که به همین جا هم نرسید! در شش ماه گذشته و یک سال گذشته بعضی از این مخالفین و منتقدین چه تعبیراتی می کردند، در ذهن مردم القا می کردند که مسؤولان هستهای کشور در مذاکرات کشور را می فروشند و برمی گردند، استقلال کشور را می دهند و یک آب نبات تحویل می گیرند، چه کسی باید از این واقعیت اطلاع دقیق داشته باشد؟ هم به روحانیت منتقل کند و هم به مردم منتقل کند که این‌ها گروهی هستند که واقعاً دنبال خدمت به مردم هستند.

 

وی تصریح کرد: انصافش این است که واقعاً مسائل هسته ای تا اینجا رشد خیلی خوبی داشته است، رشدی که دنیا هم برایش بهت آور بوده است، ایران به این مرحله برسد که امروز اوباما تصریح کند که یکی از کشورهای سرنوشت ساز و موفق در منطقه ایران است، ایرانی که این‌ها می خواستند اسمش از صحنه جغرافیایی دنیا محذوف شود ،ولی به اینجا می رسد که در نتیجه همین مذاکرات است، این یک بخشی از دولت است، بخش‌های اقتصادی که نیاز به مطالعهی بیشتر دارد، من واقعاً تقاضا می کنم از شما که حالا این مسؤولیت را دارید اطلاعات خودتان را در همه جوانب دولت قوی کنید، یعنی یک استاندار باید مجموعه اطلاعات آن استان در جهات اجرایی و سیاسی و اقتصادی را در اختیار شما بگذارد که بتوانید در پرتو آن اطلاعات این کارهای بسیار مهم را ان شاء الله انجام بدهید./993/پ201/ج

ارسال نظرات