عدل، قانون نظام هستی است که اگر رعایت نشود شیرازه نظام هستی از دست میرود
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت الله محمد محمدی ری شهری تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع)، امروز در درس خارج فقه که در مدرسه علمیه همین آستان برگزار شد، اظهار داشت: امام سجاد(ع) در دعای مکارم الاخلاق میفرماید: «و حلنی بحلیة الصالحین، و البسنی زینة المتقین، فی بسط العدل» بارالهی مرا مزین کن به زینت صالحان، مرا بپوشان به لباس زیبای پرهیزگاران و متقیان، فی بسط العدل؛ گسترش دادن به عدالت است.
وی افزود: زینت صالحان و جامه زیبای متقیان این است که عدالت را گسترش دهند از این رو عدل قانون نظام هستی است که اگر رعایت نشود شیرازه نظام هستی از دست میرود.
آیت الله ریشهری با اشاره به لفظ «بسط العدل»، بیان داشت: امام سجاد(ع) در این فراز از دعای مکارم الاخلاق بسط عدل را زینت و پیرایه متقین بیان میکند و لفظ بسط در برابر قبض قرار دارد، در سوره بقره آمده که خداوند هم قابض است و هم باسط؛ لفظ قبض و بسط در جایگاههای مختلف معناهای متفاوتی دارد.
وی افزود: برای نمونه قبض و بسط روح، قبض و بسط روزی، قبض و بسط فکر و ... هرکدام معنای خاص خود را دارند و معنای کلی بسط عدل در این فراز میتواند دامنه گستردهای داشته باشد برای نمونه هر آنقدر انسان مسؤولیتش سنگینتر باشد بسط عدل معنای گستردهای پیدا میکند برای نمونه ممکن است فردی از نظر اجتماعی عادل باشد ولی در محیط خانواده بویی از نبرده باشد به همین دلیل قبض و عدل معنای متفاوت دارد.
عضو مجلس خبرگان رهبری بیان داشت: لقمان به پسرش فرمود: ای پسرم به خداوند شرک نورز که شرک به خدا ظلم بزرگی است؛ عدل عقیده بدان معنا است که جایگاه خداوند را بداند یعنی به توحید یعنی یگانگی خداوند معتقد باشد.
این مفسر قرآن کریم در پایان خاطرنشان کرد: تعدی به حود خود و دیگران ظلم اجتماعی است، در همه زمینهها ظلم و عدل وجود دارد به همین دلیل رعایت جایگاه امور بسیار حائز اهمیت و عین عدل است./813/202/ب3