۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۱:۳۰
کد خبر: ۵۶۴۷۵۹
در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد؛

کرسی ترویجی با عنوان «انقلاب اسلامی و حقوق و آزادی‌های بشر از جهانشمولی تا تنوع فرهنگی»

کرسی ترویجی با عنوان «انقلاب اسلامی و حقوق و آزادی‌های بشر از جهانشمولی تا تنوع فرهنگی» در سالن جلسات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد.
پژوهشگاه

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کرسی ترویجی با عنوان «انقلاب اسلامی و حقوق و آزادی‌های بشر از جهانشمولی تا تنوع فرهنگی» غروب دوشنبه ۲۴ اردیبهشت با حضور و سخنرانی آقایان حجت الاسلام والمسلمین علی ذوعلم رییس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات و اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و با ارائه دکتر اکبر طلابکی طرقی و نقد آقایان دکتر محمود حکمت نیا و دکتر محمدرضا روحانی در سالن جلسات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد.

در این نشست آقای اکبر طلابکی طی سخنانی گفت: کا گاهی با مسائل تکنیکال روبرو هستیم که همین الان نیاز به پاسخ دارد، امروز یکی از این مسائل حجاب یا حقوق بشر اسلامی در عرصه خارجی است.

وی افزود: در حال حاضر در عرصه سیاست خارجی اعلامیه تنوع فرهنگی یونسکو مطرح می‌شود اینجا ما باید چه موضعی را بگیریم که با ماندن روی ارزش‌های خود در دنیا منزوی نشویم، متاسفانه ما درباره تعیین تکلیف موضوعات روز موفق نشدیم.

طلابکی با اشاره به این مطلب که ما در برخی اسناد مرجع تفسیر نداریم، بیان داشت: به عنوان مثال غربی‌ها قاچاق را امری مهم نمی‌دانند اما ما آن را مهم می‌دانیم و برای مصداق آن اعدام قرار دادیم در چنین مواردی با آنها درگیر دعوا می‌شویم.

وی افزود: بسیاری از اسناد حقوقی غربی‌ها بر اساس نظرات اندیشمندان تدوین می‌شود اندیشمندانی که در بسیاری موارد تکمیل کننده نظرات یکدیگر هستند.

طلابکی گفت: امروزه بسیاری از اسناد حقوق بشری با گفتگوی کشورها تدوین می‌شود اینجا ما دنبال این هستیم که تنوع فرهنگی را تفسیر کنیم که با جهان شمولی قابل حل و قابل جمع باشد.

وی افزود: از نظر ما ارزش‌های اسلامی ارزش بیشتری دارد اما برای رعایت حقوق تنوع فرهنگی با سایر کشورها مدارا می‌کنیم.

طلابکی در بسیاری موارد عناوین حقوق بشری ما با غربی‌ها اشتراک دارد اما در زمان اجرا تفاوت پیدا می‌کند و این به دلیل تفاسیر متفاوت از حقوق بشری است، ما باید بتوانیم از طریق ادبیات‌سازی که سر در آبشخور فلسفه دارد در عرصه بین‌الملل بحث کنیم و بیانیه بدهیم.

وی در پایان گفت: حقوق بشر بین رشته‌ای است صددرصد فلسفی یا حقوقی نیست.

در ادامه حجت الاسلام والمسلمین علی ذوعلم رییس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات و اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی طی سخنانی گفت: وقتی از انقلاب اسلامی صحبت می‌کنیم باید یک تمایزی بین انقلاب اسلامی و نظام اسلامی قائل شویم.

وی افزود: انقلاب اسلامی یک تفکر استوار است که در عمل نگاه جدیدی به حقوق بشر داشته است که نباید از آن غافل شویم.

حجت الاسلام والمسلمین ذوعلم با بیان اینکه 40 سال دستاورد انقلاب اسلامی این بوده است که در برابر نگاه الحادی غرب و متحجرانه ایستادگی کرده است، عنوان کرد: انقلاب اسلامی یک ساختار حکومتی دموکراتیک و مردم سالار را با رعایت حقوق اقلیت‌ها برپا کرده که از نگاه تمدنی مطلوب است.

رییس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات و اجتماعی ادامه داد: در نگاه تمدنی باید به نظام حقوقی مطلوب بپردازیم که بتواند جهان شمول بوده و تنوع فرهنگی را هم دربر گیرد.

وی گفت: به عنوان مثال درباره مسائلی نظیر حق حیات، مالکیت یا حاکمیت که خداوند آنها را به انسان عطا کرده است با نگاه آینده‌نگری به یک اجتهاد قوی نیاز داریم که بتوان برای دنیا نهادینه کرد که در اسلام چنین مسائلی وجود دارد، در بعد نظری بدانند که ما یک حقوق بشر جهان شمول داریم.

حجت الاسلام والمسلمین ذوعلم با بیان اینکه در آیات قرآن درباره اینکه ظلم نکنید و اجازه ندهید به شما ظلم شود، گفت: این آیه نشانه نپذیرفتن ظلم است که ما آن را در عمل با کمک به مردم فلسطین که با ما اشتراک مذهبی نداشتند نشان دادیم.

رییس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی با بیان اینکه انقلاب اسلامی نگاه جدیدی را در زمینه حقوق بشر ایجاد کرده که باید به آن بهاء داده شود، خاطرنشان کرد: این نگاه تمدنی است اما نگاه تربیتی هم باید داشته باشیم، حقوق در اسلام مقدمه تربیت است، احکام فقهی برای تقوا و تربیت است که بحث باز و پردامنه‌ای است.

در ادامه آقایان حکمت نیا و روحانی نقدهای خود را به این مقاله ارائه کردند./۸۱۳/پ203/ب1

ارسال نظرات