۲۰ تير ۱۳۹۸ - ۱۱:۰۴
کد خبر: ۶۱۲۶۶۰

بررسی مواجهه تربیتی با مصرف مواد اعتیادآور در نوجوان در یک کتاب

بررسی مواجهه تربیتی با مصرف مواد اعتیادآور در نوجوان در یک کتاب
هوس سوختن عنوان کتابی است به تازگی از سوی معاونت پژوهش موسسه مصباح الهدی برای فعالان تربیتی عرصه نوجوانان منتشر شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، هوس سوختن عنوان کتابی است به قلم حسین رستمی و مهدی خاکی مقدم که به تازگی معاونت پژوهش مؤسسه مصباح الهدی برای فعالان تربیتی عرصه نوجوانان منتشر کرده است.
نوجوانی یکی از دوران دشوار، پرتنش و مهم زندگی انسان‌هاست؛ چرا که نوجوان، در خلال این دوره، به حس استقلال، صمیمیت، خوش‌بینی و امید به آینده می‌رسد. نوجوانی دوره‌ای بین کودکی و بزرگسالی است؛ استقلال‌طلبی، میل به تجربه اندوزی، داشتن افکار انقلابی، طغیانگری، علاقه‌مندی به ارتباط با همسالان و مقاومت در برابر درخواست بزرگسالان، از جمله احساسات تازه شکفته این دوران است. اما گلستان این دورة زندگی مصون از آفات نیست. ازاین‌رو شناخت آنچه که سلامت جسمی و روانی نوجوان را تهدید می‌کند، اولین گام مؤثر، در کمک به نوجوان، برای داشتن یک مرحله رشد سالم است.
از جدی‌ترین معضلات امروز، شیوع مصرف دخانیات، مشروبات الکلی و مواد مخدر است که عوارض فردی و اجتماعی جبران ناپذیری بر جای گذاشته است. درباره این پدیده شوم تاکنون مقاله، پایان‌نامه و کتاب‌های بسیاری نوشته شده و ده‌ها مرکز تخصصی مشاوره، برای بررسی علل، زمینه‌ها و راهکار‌های مقابله با آن، ایجاد گردیده است. همچنین سازمان‌ها و نهاد‌های دولتی و غیر دولتی بسیاری برای پیشگیری و درمان آن پدید آمده‌اند. اما کمتر نتیجه گرفته اند؛ چراکه در بیشتر تحقیقات مذکور، به جنبه‌های نظری مسئله پرداخته شده است و اگرچه نتایج علمی فراوانی داشته‌اند، اما عمدتا از نگاه کاربردی و تربیتی به دور بوده‌اند. در مواردی هم که نگاه کاربردی وجود داشته، مخاطبان آن متخصصان روان‌شناسی، روان‌پزشکی و مشاوره بوده و عموم افراد جامعه از آن بهره‌ای نبرده‌اند؛ در حالی که برای حل معضلات عام البلوی اجتماعی، لازم است تا عموم افراد جامعه را برای برخورد با آن آماده نمود. به خصوص متولیان اصلی تربیت جامعه و از طرف دیگر در غالب این تحقیقات، مواد مخدر و اعتیاد به آن، موضوع بحث بوده و کمتر به سیگار و قلیان که امروزه تا حد زیادی شیوع یافته، پرداخته شده است. البته ذکر این نکته هم لازم است که در جامعه علمی مرتبط با این حوزه، بیشتر دغدغه درمان وجود دارد و کمتر به مباحث پیشگیری پرداخته می‌شود.
مخاطبان اصلی پژوهش حاضر، مربیان تربیتی و والدین هستند و از آنجا که نسل جدید، بیشتر در معرض آسیب‌اند، نوجوانان آخر مقطع دبستان تا دبیرستان (دوره سنی ۱۰ تا ۱۸ سال) مدنظر بوده‌اند. ازاین‌رو مهم‌ترین عوامل گرایش نوجوانان به مواد اعتیادآور نام برده شده و برای مقابله با هر کدام راهکار‌های کاربردی ارائه شده است.
آگاه نمودن هر چه بیشتر والدین و مربیان نسبت به آسیب‌های اعتیاد و نیز عوامل زمینه‌ساز و راه کار‌های برخورد با آن، مهم‌ترین گام برای پیشگیری از مصرف مواد است. بی‌تردید «علاج واقعه قبل از وقوع باید کرد»؛ به خصوص درباره اعتیاد به مواد مخدر؛ چراکه درمان آن بسیار مشکل بوده و خسارت‌های جبران‌ناپذیری به بار می‌آورد. بر همین اساس، در این اثر بر پیشگیری تأکید شده و راهکار‌هایی برای آن ارائه گردیده است.
در کتاب مواجهۀ تربیتی برای پیشگیری از مصرف مواد اعتیادآور در نوجوان، که هوس سوختن نام دارد، به دنبال مناسب‌ترین و بهینه‌ترین روش مواجه و حل مسائل پیچیده نوجوانان هستیم.
در این کتاب، در بخش یکم، ابتدا به بررسی چیستی و چرایی مواد اعتیادآور پرداخته و در ادامه نشانه‌های مصرف مواد تبیین شده است. در بخش دوم کتاب در آغاز، زمینه‌ها و همچنین علل و عوامل گرایش نوجوان به مصرف مواد اعتیاد آور بیان و در پایان به عناصر اصلی و أثرگذار در پیشگیری از مصرف و تبین نقش هریک از آنان پرداخته می‌شود. در بخش سوم کتاب نیز به راهکار‌های پیشگیرانه تربیتی در مقابل هریک از علل و عوامل مصرف پرداخته شده است تا والدین و مربیان با مطالعه و تمرین این راهکارها، بتوانند نوجوان را در دنیایی که هر روز او را در معرض رویارویی با انواع مواد اعتیاد آور قرار می‌دهد به طرز محیطی پرورش دهند.

این کتاب در ۳۶۴ صفحه، قطع رقعی، جلد شومیز و قیمت ۲۸۰۰۰ تومان منتشر شده است. برای تهیه این کتاب می‌توانید به مراکز زیر مراجعه نمایید.

۱- قم، بلوار معلم، ساختمان ناشران، طبقه سوم، پلاک ۳۲۴، انتشارات شفق.۰۹۱۹۹۷۵۵۹۴۹،

۲- قم، سی متری هنرستان، بعد از چهار راه شهید تراب نجف زاده، ساختمان مصباح الهدی، ۳۷۸۴۱۷۳۰-۰۲۵- ۰۹۹۱۶۵۳۱۸۷۵،

۳- تهران، میدان انقلاب، کارگر جنوبی، ابتدای خیابان وحید نظری بن بست بختیاری، پلاک ۱، ۰۹۱۲۸۸۸۲۸۹۷.

۴- مشهد، انتشارات کتاب پردازان، ۷۲۳۲۵۱۹-۰۵۱۱،

۵- سایت پاتوق کتاب فردا (www.bookroom.ir) تماس بگیرید. /۹۹۸/ن ۶۰۲/ش
میثم صدیقیان
ارسال نظرات