۰۵ مهر ۱۴۰۲ - ۱۵:۲۸
کد خبر: ۷۴۲۵۱۲

نظرسنجی؛ میزان حمایت عربستانی‌ها از عادی‌سازی رو به کاهش است

نظرسنجی؛ میزان حمایت عربستانی‌ها از عادی‌سازی رو به کاهش است
موسسه واشنگتن با انتشار گزارشی اعلام کرد کرد که نتایج آخرین نظرسنجی میدانی‌اش در عربستان نشان می‌دهد، میزان حمایت مردم این کشور از عادی‌سازی با رژیم صهیونیستی رو به کاهش است و وضعیت فلسطین برای عربستانی‌ها امری مهم تلقی می‌شود.

یک نظرسنجی از افکار عمومی عربستان که توسط مؤسسه مطالعاتی واشنگتن انجام شد، نشان داد که اقلیتی «قابل توجه» از مردم عربستان از عادی‌سازی سعودی با رژیم صهیونیستی حمایت می‌کنند و درصد این اقلیت هم در حال کاهش است.

طبق گزارش پایگاه اینترنتی شبکه «المیادین»، تجزیه و تحلیل‌های ارائه شده توسط موسسه واشنگتن بر اساس نتایج یک نظرسنجی است که در ماه آگوست توسط یک شرکت مستقل نظرسنجی تجاری منطقه‌ای انجام گرفت. حالا نتایج این نظرسنجی منتشر شده و مؤسسه واشنگتن در گزارش خود از آن، همچنین توضیح می‌دهد که در سال‌های گذشته نظرسنجی‌های دیگری هم از افکار عمومی عربستان در رابطه با پرونده عادی‌سازی انجام داده است.

آنچه در نتایج ذکر شده این است که درصد حمایت از عادی‌سازی در عربستان و طی سال‌های اخیر رو به کاهش بوده است. موسسه واشنگتن در سال جاری یک نظرسنجی را در زمینه «حضور یک اقلیت حامی عادی‌سازی» منتشر کرده که نتایجش نشان می‌دهد این درصدِ حامی، کمتر از نظرسنجی‌های قبلی شده است. علاوه بر این شاخص‌های دیگری همچون عدم اعتماد افکار عمومی عربستان به تضمین‌های آمریکایی یا حتی روابط با خود ایالات متحده هم دیده می‌شود.

براساس نتایج آخرین نظرسنجی موسسه واشنگتن، درصد موافقان جامعه سعودی با برقراری روابط تجاری با رژیم صهیونیستی، حتی بدون انعقاد توافق عادی‌سازی رسمی با تل‌آویو هم، روندی کاهشی داشته است.

حدود یک سوم از شرکت‌کنندگان در نظرسنجی موسسه واشنگتن گفته‌اند که با «برخی گام‌های اولیه که به سطح روابط رسمی نمی‌رسد» موافقت خواهند کرد. آن‌ها تنها پذیرش مرحله «همکاری با شرکت‌های فناوری اسرائیل در موضوعاتی مانند تغییرات آب و هوایی، مدیریت منابع آبی و امنیت سایبری» را مشخص کردند. با این وجود، حتی حامیان عادی‌سازیِ حداقلی در عربستان هم نسبت به نظرسنجی‌های قبلی، هم‌اکنون ۴۰ درصد کاهش یافته‌اند؛ نظرسنجی‌هایی که سابقه آن‌ها در بررسی‌های موسسه واشنگتن به سه سال گذشته مربوط می‌شود.

تاییدِ این میزان عادی‌سازی در میان افراد بزرگسال جامعه عربستانی که شامل بیش از ۳۳ درصد از کل پاسخ دهندگان می‌شود، در بین افراد زیر ۳۰ سال مشاهده شده است؛ در حالی که ۲۸ درصد از افراد مسن‌تر هم طرفداران این نوع عادی‌سازی حداقلی دولت عربستان با رژیم صهیونیستی هستند.

در این نظرسنجی نشان داده می‌شود که ابتکارات دیگر برای روابط با رژیم اشغالگر اسرائیل، حتی آن‌هایی که قبلاً مؤثر واقع شده‌اند، از حمایت مردمی بسیار کمی برخوردار هستند. درصد کسانی که با «اعطای مجوز به هواپیماهای غیرنظامی اسرائیل برای پرواز در حریم هوایی عربستان سعودی» موافقت کردند، تنها ۱۴ درصد بود. در مورد کسانی که با «اجازه حضور تیم‌های ورزشی اسرائیلی در مسابقات عربستان سعودی» موافقت کرده‌اند، درصد آن‌ها در میان شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی از ۱۳ درصد بالاتر نرفت.

در ادامه گزارش موسسه واشنگتن آمده است: درصد کسانی که با دعوت از «نخست وزیر اسرائیل برای شرکت در یک کنفرانس بین‌المللی در عربستان سعودی» موافقت کردند، به سختی به ۷ درصد رسید.

گزارش موسسه واشنگتن می‌گوید: وقتی از مردم عربستان سعودی در مورد عوامل احتمالی «برای بررسی اینکه آیا عربستان سعودی باید روابط رسمی با اسرائیل برقرار کند یا نه» سؤال شد، ۴۶ درصد شرکت‌کنندگان آن را در چارچوب «دستور کار اسلامی» دیده و خاطرنشان کردند که دریافت تضمین‌های جدید از اسرائیل برای حقوق مسلمانان در مسجد الاقصی و مسجدالحرام «مهم» است.

این نظرسنجی همچنین می‌دهد که آرمان‌های فلسطینی در رتبه دوم در میان دیدگاه‌های محبوب سعودی در خصوص انعقاد توافق عادی‌سازی با «اسرائیل» قرار دارد. چرا که ۳۶ درصد از مردم عربستان سعودی گفته‌اند که برداشتن گام‌های جدید برای تضمین حقوق سیاسی و فرصت‌های اقتصادی بهتر برای فلسطینیان در کرانه باختری و نوار غزه، امری بسیار مهم است.

انتشار گزارش‌ها درخصوص عادی‌سازی روابط ریاض و تل‌آویو در سایه اظهارات رسمی مقامات عربستانی و صهیونیستی افزایش یافته است. ولی‌عهد سعودی هفته گذشته در مصاحبه با شبکه آمریکایی «فاکس نیوز» به صراحت گفته بود که عربستات هر روز بیش از پیش به عادی‌سازی روابط با تل‌آویو نزدیک می‌شود.

نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی نیز اخیرا طی سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل مدعی شد که توافق عادی‌سازی روابط این رژیم با عربستان سعودی نزدیک است و دیگر کشورها نیز به آن خواهند پیوست. مقامات‌ تل‌آویو مدعی هستند که به جز عربستان، در مسیر عادی‌سازی با کشورهای عربی و اسلامی دیگری از جمله عمان، لیبی و اندونزی قرار دارند.

احسان قنبری نسب
منبع: فارس
ارسال نظرات