توسعه فرهنگ در ایران با سیستم عدالت محور امکانپذیر میشود
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، ناصر فکوهی دانشیار گروه انسانشناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران پیش از ظهر امروز در نشست جایگاه اقتصاد مقاومتی در گفتمان فرهنگی که در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد با اشاره به اینکه مباحث نظری باید در خدمت حل مسائل اجتماعی کشور باشد، اظهار داشت: اگر این موضوع تا به امروز رخ نداده به خاطر کم کاری علوم اجتماعی است.
وی ادامه داد: بعد از جنگ جهانی دوم کنفرانسی برگزار میشود که نظریه اقتصاد سیستم آمریکا و اقتصاد کینز در آن مطرح میگردد، در اقتصاد کینز آمده است که در اقتصاد آینده باید از حرکت به سوی پولی شدن جلوگیری کرد، به هر قیمتی باید روابط بین الملی محدود باقی بماند، به این معنا که اقتصاد محلی نباید در اقتصاد جهانی حل شود، در واقع اقتصاد محلی ابتدا باید مدنظر باشد سپس در بخش بین الملل فعالتی را داشته باشد.
فکوهی تاکید کرد: اقتصاد کینز معتقد است فعالیت اقتصادی در طلا، سکه و ارز خلاصه نشود چون این امر در آینده به اقتصاد کشور لطمه میزند، به اقتصاد کینز مدل سرمایهداری اجتماعی میگویند، در مقابل اقتصاد سیستم آمریکایی داریم که مسأله پولی شدن بازار اقتصاد را مطرح میکند، به این فرض که هر پولی قدرت بیشتری داشته باشد در بازار از نظر اقتصادی قدرتمندتر خواهد بود، این مدل در نهایت در دنیا برنده شد.
دانشیار گروه انسانشناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران با بیان اینکه در سیستم رفرنس اقتصاد از حالت طلا به پول تبدیل شد، خاطرنشان کرد: این تغییر و تحول در اقتصاد دنیا از بزرگترین فجایع جهان بود، امروزه در دنیا پول برتر شده است و این امر در آمریکا که بزرگ ترین کشور مقروض دنیا به شمار میرود اتفاق افتاده است، بنابراین چنانچه در اقتصاد دنیا دلار فروکش کند خیلی از کشورهای دنیا با ورشکستگی مواجه میشوند چون دلار آمریکا مبنا اقتصاد دنیا شده است.
وی یادآور شد: آمریکا در حال حاضر با ورشکستکی مطلق روبرو است، فعلا اقتصاد آمریکا در حال کار کردن روی کارکردهای موفق است، آمریکا از لحاظ شاخصههای اقتصادی در ردههای پایین جهان قرار دارد، به این ترتیب باید گفت آمریکا مدل بازار اجتماعی را انتخاب کرده است سیستمی که اروپا هم 30سال درخشان خود را در آن قرار داشت.
فکوهی با اشاره به اینکه ما اگر بخواهیم از الگوهای دنیا استفاده کنیم باید از الگوی سیستم اقتصاد اجتماعی استفاده کنیم، تصریح کرد: در این سیستم در اروپا شاهد هستیم که تمام گروهای خدماتی را به طور کامل غیر تجاری کردند و کسی دیگر نمیتوانست با نرخ بالا پول از آن در آورد، یعنی بخش بهداشت، آموزش و پرورش، حمل و نقل عمومی و مسکن درآمد زا نبودند، مثلا در بخش مسکن آنقدر مالیات آن را بالا بردند که کسی وارد آن نمیشود بنابراین در این مشاغل کسی که به این فعالیتها علاقه دارد ورود پیدا میکند.
دانشیار گروه انسانشناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران تاکید کرد: در اقتصاد کشور ما دقیقا برعکس سیستم اقتصاد اجتماعی عمل میشود، بخشهای خدماتی در کشور ما به عنوان مشاغل درآمدزا محسوب میگردد، بدین منظور باید در بخش فرهنگ سیاستهایی اتخاذ شود.
وی با اشاره به اینکه سیستم اقتصادی امروز جهان با مساله الگوی جهان محلیت متضاد است، تصریح کرد: سیستم جهان محلیت یعنی هر امر جهانی محلی است و در اصل جهان محلیت تعامل و ارتباط بین کشورهای مرکزی و پیرامونی را دارد که بدین ترتیب مرکز در یکجا را این سیستم از بین میبرد، این یکی از سیستمهای خوبی است که میتوان نام برد.
فکوهی ابراز داشت: مسالهای که در اقتصاد امروز باید مورد توجه قرار گیرد راهبرد قرار دادن یکسانسازی است، یکسانسازی در دوران استعمار بود که بعدا به گفتمانسازی در عصر حاضر تبدیل شد، به این معنا که همه اقشار جامعه یک شکل زندگی کنند و رفتار کنند، این سبک کاملا غربی است که به دنبال یکدست کردن مردم است.
دانشیار گروه انسانشناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران اظهار داشت: در کشور ما یکسانسازی کار بسیار سختی است که در دولت فعلی براساس اصل 15 این مشکل برطرف شد و گره آن باز شد، این دشواری هم به خاطر وجود سبکهای زندگی مختلف، گویشهای زیاد و زبانهای مختلفی است که در کشور ما وجود دارد که باید همه آنها یکدست شود.
وی با اشاره به اینکه دموکراتیزه کردن فرهنگ امر بسیار مهمی در اقتصاد روز کشور است، عنوان کرد: برای این بخش بدون در نظر گرفتن کیفیت و کمیت هیچ امکانی به وجود نمیآید، ما باید از مدل آمریکایی نخبهگرایی بیرون بیاییم، برای مثال برنده شدن جوایز اسکار و از این قبیل مهم نیست آنچه از همه مهمتر است اینکه وضعیت سینمای ما کیفیت لازم را داشته باشد، در سنجش آمار سازمان ملل میبینیم که براساس وضعیت محرومترین بخش جامعه وضعیت سنجی میکند، پس اهمیت به کیفیت خیلی مهم است.
فکوهی با بیان اینکه عدالت جنسیتی یکی از موارد مهم در اقتصاد دنیا است، افزود: ما در جامعهای زندگی میکنیم که برابری آموزشی در تحصیل وجود دارد اما در بخش اشتغال به تغییری دست پیدا نکردهایم در واقع نصف جامعه از قدرت خود نمیتوانند استفاده کنند، در حال حاضر تعداد دانشجویان ما زیاد است اما به تبع بازار کار به اندازه ظرفیت آنها فراهم نیست.
دانشیار گروه انسانشناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران اضافه کرد: جامعه ایران پتانسیل بالایی دارد و با این جمعیت جوان هم میتواند هم بزرگترین شانس و هم بزرگترین فاجعه را رقم بزند، بزرگترین شانس زمانی رخ میدهد که ما قبل از بازنشستگی قشر جوان آنها را وارد سیستم اجتماعی کنیم که برای این امر در هر دوره سی سال بیشتر وقت نداریم، اگر 50درصد از قشر جوان ما وارد تولید شوند و از سوی دیگر جوانانی که داخل سیستم نیز هستند نهایت بهره برده شود شرایط کشور ایدهآل میشود.
وی در پایان گفت: جوانان ما اگر در شرایطی قرار بگیرند که تهیه معاش زندگی برایشان امکانپذیر باشد هیچگاه به سوی مشاغل درآمدزا و دلالی نمیروند و حاضر هستند در شغل مورد علاقه خود حتی با درآمد پایین فعالیت کنند ولی مخارج زندگیشان تامین شود، نباید فراموش کنیم توسعه فرهنگ در ایران با به وجود آوردن سیستم عدالت محور امکانپذیر میشود./201/816/ب1