۰۵ مهر ۱۳۹۴ - ۱۸:۰۶
کد خبر: ۲۹۱۰۷۲

نگاهی به ششمین شماره نشریه گلستان قرآن

خبرگزاری رسا ـ ششمین شماره نشریه گلستان قرآن از سوی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ ارشاد اسلامی منتشر شده است.
ششمين شمار نشريه گلستان قرآن

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، ششمین شماره نشریه اطلاع رسانی گلستان قرآن به مدیر مسؤولی محمدرضا حشمتی از سوی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ ارشاد اسلامی منتشر شده است.

  

این نشریه از بخش‌های مطلع سخن، ترجمان، علمی و آموزشی، قهرمانان قرآن، رهپویان، آسیب‌ها و نگرانی‌ها، رویدادهای قرآنی ایران و جهان، اخبار و شهرستان‌ها تشکیل شده است.

 

در بخش «مطلع سخن» عناوینی همچون عرصه تبلیغ و مبلغی، قرآن سفره‌ای برای همه طوایف، قرآن سخن گویا، شفاف راهنما و راهشگا را مطالعه می‌کنیم.

 

غفلت از عروة الوثقی مسلمانان بدترین درد جهان اسلام، پیام حضرت آیت‌الله سبحانی به همایش هم‌اندیشی نخبگان؛ اختر برج حیا از جمله موضوعاتی است که در بخش «ترجمان»  مطالعه می­کنیم.

 

در بخش «علمی آموزشی» این مطالب را می‌خوانیم: احیای کرسی درس آیت‌الله حجت با برپایی درس تفسیر آیت‌الله سبحانی، برگزاری نخستین همایش بین‌المللی اهل‌بیت علیهم‌السلام و تولید علم، انتشار ترجمه قرآن به چهار زبان تا پایان سال، دیدگاه شیخ بهایی، تفسیر و حدیث منبع علوم شرعی، لزوم پرداختن اساتید سطح عالی حوزه به تفسیر علوم قرآنی، برگزاری نخستین نشست هم‌اندیشی نخبگان، فرهیختگان و پیشکسوتان قرآن و عترت، رونمایی جلد چهارم دائرة‌المعارف قرآن در سال آینده و تقوا تلاوت در سایه معنا محور.

 

در بخش «قهرمانان قرآنی» این عناوین را مطالعه می­کنیم: دفتر صهبا: یادی از دو خادم قرآنی، تدوین اساسنامه نهایی مجمع خادمان قرآن با حضور نمایندگان مجامع تخصصی هشت‌گانه.

 

آشنایی با مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت مصباح النجاة خرم آباد، آشنایی با مؤسسه قرآن و عترت میعاد رحمت کوهدشت و طرح میل اولوالألباب، زلال و پر برکت مثل چشمه‌های جاری خدا، اخلاق قرآنی سعادت محوری با پیشگیری جرائم عناوین مطالبی است که در بخش «رهپویان» پیش روی ما قرار دارد.

 

مقاله «اخلاق قرآنی سعادت محوری با پیشگیری جرائم» به قلم حسین علوی مهر رییس انجمن قرآن‌پژوهی حوزه علمیه قم است. در بخشی از این مقاله می‌خوانیم:

 

قرآن کریم کتاب هدایت و تربیت انسان است و کتابی است انسان‌ساز و برای تربیت انسان نازل شده و آیات فراوان در این زمینه دارد اشارات قرآنی مانند «هُدًی لِّلنَّاسِ» و یا «إِنَّ هَذَا الْقُرْآنَ یِهْدِی لِلَّتِی هِیَ أَقْوَمُ وَیُبَشِّرُ الْمُؤْمِنِینَ الَّذِینَ یَعْمَلُونَ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ أَجْرا کَبِیرا: قطعا این قرآن به [آیینی] که خود پایدارتر است راه می‌نماید و به آن مؤمنانی که کارهای شایسته می‌کنند مژده می‌دهد که پاداشی بزرگ برایشان خواهد بود» (اسراء، 9) به نوعی هدایت انسان را محور اصلی قرآن قرار داده است.

 

اخلاق قرآنی سعادت‌محور است

سعادت غایت اصلی قرآن است. قرآن کتابی است که اخلاق همراه با سعادت را به ما هدیه می‌دهد. اخلاق قرآنی سعادت‌محور است و نتیجه آن سعادت انسان است، آیات قرآن نیز به این سمت کشیده می‌شود که اخلاق انسان را هدایت کند.

 

اخلاق قرآنی سعادت‌محور است و نه فضیلت‌محور، البته اخلاق بخشی درباره فضایل و رذایل دارد، اما اخلاق قرآن سعادت‌محوری با پیشگیری از جرائم و اخلاق. به تعبیر امام خمینی رحمة الله علیه یک نکته در رابطه با اخلاق فردی وجود دارد که اگر انسان تا خود را نساخته باشد، نمی‌تواند جامعه را بسازد و یا وارد عرصه جامعه بشود، بنابراین این تقدم اخلاق فردی مسلم است که ما خودمان را نساخته‌ایم وارد عرصه اجتماعی بشویم وارد فسادهای بیشتری می‌شویم.

 

قرآن تعبیر زیبایی دارد که تا آب کر نشده‌اید، وارد فسادهای حوزه اجتماعی نشوید. «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ عَلَیْکُمْ أَنفُسَکُمْ لاَ یَضُرُّکُم مَّن ضَلَّ إِذَا اهْتَدَیْتُمْ إِلَی اللّهِ مَرْجِعُکُمْ جَمِیعًا فَیُنَبِّئُکُم بِمَا کُنتُمْ تَعْمَلُونَ: ای کسانی که ایمان آورده‌اید به خودتان بپردازید هر گاه شما هدایت یافتید آن کس که گمراه شده است به شما زیانی نمی‌رساند بازگشت همه شما به سوی خداست پس شما را از آنچه انجام می‌دادید آگاه خواهد کرد». (مائده، 105)

 

بازگشت به خویشتن علاج فساد اخلاقی

در هیچ جای دنیا و مکاتب دیگر نداریم که اگر انسان وارد عرصه جامعه شد و فاسد و گناهکار بود، راه برای اصلاح درون خود باز نباشد. در اینجا تز اصلاحی در قرآن و احادیث مطرح شده که با «بازگشت به خویشتن» عنوان می‌شود.

 

نقطه مقدماتی تز اصلاحی و بازگشت به خویشتن فکر شایسته است. اندیشه شایسته‌ای که مطرح می‌شود به این معناست که انسان در رابطه با خود بیندیشد.

 

اخیرا خانمی ژاپنی که تازه مسلمان شده‌اند، مطرح کردند که با آیه «وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِیَعْبُدُونِ: و جن و انس را نیافریدم جز برای آنکه مرا بپرستند»(ذاریات، 56) ایمان آورده‌اند. ایشان دین بودایی و مسیحیت را تجربه کرده بودند و پاسخی به مسائل اصلی زندگی خود نیافتند و در این آیه پاسخ را یافتند که هدف از زندگی چیست، قرآن انسان را به بازگشت به خود به هدف و عبادت می‌داند که این هدف ابتدایی آفرینش است و هدف نهایی همان هدایت است.

 

در بخش «آسیب‌ها و نگرانی‌ها» این عناوین را می‌خوانیم: آیین‌نامه «تغییر فرایند صدور مجوز مؤسسات قرآنی» اشتباه قانونی با مسامحه سازمانی، باید متولی و کانال ارتباطی و سیاست‌گذاری واحد باشد، این ابلاغ مشکلات قانونی دارد که بدون ورود شورای عالی انقلاب فرهنگی و بدون امضای رییس شورا برطرف نمی‌شود و اینکه ساختار تغییر کرده یا این اساسنامه دستخوش تغییرات شده است باید از دوستان سازمان تبلیغات و سازمان دارالقرآن جویا شد.

 

ابلاغ بخشنامه معافیت مؤسسات قرآنی از پرداخت هزینه مصارف ماهنامه آب و فاضلاب، سالروز تخریب قبور ائمه اطهار علیهم السلام، انتخاب رییس اتحادیه عربی قاریان، نسخه علاج مشکلات دنیا اسلام، برپایی هفته‌های قرآنی ایران در هفت کشور، برپای 49 نمایشگاه قرآنی در استان‌ها از جمله  مطالبی است که در بخش «رویدادهای قرآنی ایران و جهان» پیش روی ما قرار دارد.

 

در بخش اخبار عناوینی همچون: مراسم قرعه‌کشی نفرات برتر سیزدهمین آزمون قرآن و عترت و اعلام چگونگی برگزاری چهارمین دوره طرح ملی تلاوت، پیام تبرک معاون قرآن و عترت به مناسبت روز خبرنگار و حمایت مالی از فعالیت‌های بیش از هزار مؤسسه قرآن را مطالعه می­کنیم.

 

هنرمندان باید در راه ارتقای فعالیت‌های قرآنی ما را یاری کنند، برگزاری آزمون حفظ کل قرآن ترنم وحی با حضور 250 حافظ و خادمان قرآن عضو مهد قرآن، انتصاب مشاور عالی دبیر جشنواره فیلم محمد صلی الله علیه و آله و سلم پیامبر صلح، عرضه تلاوت جدید قرائت استاد سعیدیان، رونمایی از چهار اثر هنری در خراسان رضوی و برگزاری ششمین جلسه بررسی اساسنامه انجمن خادمان قرآن از جمله عناوینی است که در بخش «شهرستان‌ها» مطالعه می‌کنیم.

 

ششمین نشریه اطلاع رسانی گلستان قرآن در 16 صفحه از سوی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ ارشاد اسلامی منتشر شده است./998/ن602/ق

ارسال نظرات