۲۴ فروردين ۱۳۹۰ - ۱۲:۰۹
کد خبر: ۱۰۱۹۶۷

تبیین و نقد فلسفه اخلاق کانت با ویرایش جدید منتشر شد

خبرگزاری رسا ـ کتاب تبیین و نقد فلسفه اخلاق کانت به قلم محمد محمدرضایی پس از ویرایش دوم از سوی مؤسسه بوستان کتاب منتشر شد.
تبيين و نقد فلسفه اخلاق کانت


به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کتاب تبیین و نقد فلسفه اخلاق کانت، تحقیقی است در مورد فلسفه اخلاق ایمانوئل کانت که اخلاقی وظیفه گرایانه است.

کانت برای توجیه امر مطلق متوسل به آزادی می شود، هم چنین از طریق قانون اخلاقی به اصول موضوعه آن ها، یعنی خدا و جاودانگی نفس می رسد. بدین ترتیب، او از اخلاق به دین منتهی می شود، اما او از دینی دفاع می کند که در محدوده عقل محض است و دین وحیانی را تا آن جا قبول می کند که با اصول عقل عملی سازگار باشد. از اینرو، او تمام حوادث تاریخی کتاب مقدس را در قالب اخلاق، تفسیری رمزی می کند. این نوع نگرش کانت به حوزه اخلاق بی سابقه و یا کم سابقه بوده است. بنابراین، می توان گفت که او در اخلاق نیز همانند ما بعد الطبیعه انقلابی را بنیان نهاده است، یعنی این که دین و ما بعد الطبیعه را مبتنی بر اخلاق کرده است نه همانند نظام های اخلاقی سابق، اخلاق را مبتنی بر آن ها کند. مؤلف در این تحقیق کوشیده است تا فلسفه اخلاق کانت را در شانزده فصل با زبانی ساده تبیین کرده و به نقد و بررسی آن ها پرداخته است.

عناوین این کتاب که در شانزده فصل میتنظیم شده عبارت است از: «مقدمات»، «اراده خیر»، «تکلیف»، «دستور اخلاق»، «احساس احترام»، «اوامر»، «صورت بندی امر مطلق»، «صورت بندی قانون کلی»، «صورت بندی قانون طبیعت»، «صورت بندی غایت فی نفسه»، «صورت بندی خود مختاری اراده»، «صورت بندی کشور یا مملکت غایات»، «توجیه امر مطلق»، «آزادی»، «اصول موضوعه عقل عملی» و «اخلاق و دین».

در بخشی از این کتاب می خوانید: کانت با صورت بندی های مختلف امر مطلق مسئله بغرنجی را پیش می آورد. او صراحتا بیان می کند که یک امر مطلق وجود دارد، سپس سه صورت بندی و بعضی از مواقع پنج صورت بندی از آن عرضه می کند. آیا آن ها صرفا تعابیر مختلف از یک امر مطلق اند که از دیدگاه های مختلف نگریسته می شود؟ یا این که کانت بیش از یک صورت بندی از امر مطلق عرضه می کند؟ برای پاسخ به این سئوالات بگذارید دین اخلاقی کانت را بر رواقیان مورد بحث قرار دهیم که کانت تحت تأثیر رواقیان واقع شده است. سیسرو در کتاب ((de offiis اصول فضیلت مندانه ای را ارائه می دهد که شخص از طریق آن ها می تواند تکلیفش را تعیین کند. کریستیان گارو (1742- 1798) از معاصران کانت این کتاب را همراه با برخی نکات تفسیری به آلمانی ترجمه کرده بود. کانت یک نسخه از آن را داشت و برای او تفکر سیسرو، مظهر فلسفه اخلاقی عامه پسند بود. کانت تلاش کرد که اصول سیسرو را در نظام اخلاقی پیشینی بگنجاند. چنین کاربردی، یک ما بعد الطبیعه اخلاق مختصر، یعنی کاوش برای استنتاج قواعد اخلاقی خاص از مبنای پیشینی را شکل می داد.»

چاپ دوم کتاب تبیین و نقد فلسفه اخلاق کانت به قلم دکتر محمد محمدرضایی در سال 1389 با شمارگان 1000 نسخه در 336 صفحه و با قیمت 5300 تومان به همت مؤسسه بوستان کتاب منتشر شده است./913/ن601/ع

ارسال نظرات