۰۲ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۸:۱۳
کد خبر: ۲۴۸۱۴۰

مروری بر زندگی شهید حجت الاسلام موسوی

خبرگزاری رسا ـ شهید حجت الاسلام موسوی در سال 1361 به عنوان «سفیر» جمهوری اسلامی ایران در کشور ساحل عاج عهده دار این مسؤولیت خطیر شد و بار دیگر راهی آن منطقه از جهان اسلام شد و در طول 2 سال حضور با قدرت و نفوذ در آن منطقه در یاری رساندن به مسلمانان و ایرانیان غرب آفریقا از هیج تلاشی فروگذار نکرد و در تقویت روحیه انقلابی و اسلامی مردم نقش بسزایی را ایفا کرد.
شهيد موسوي

به گزارش سرویس پیشخوان  خبرگزاری رسا، نخستین روز از اسفند ماه سالروز عروج آسمانی جمعی از فرزندان رشید نهضت امام خمینی (ره) است. عصاره مبارزان راه حق که از بذل جان خویش در راه اعتلای انقلاب اسلامی دریغ نداشتند، آگاهانه در مصاف با دشمن بعثی که این بار اسارت یاران روح الله را می‌خواست، شهادت را برگزیدند و در صحنه‌ای عاشورایی با پرواز سرخ خویش به خیل یاران مکتب اباعبداله الحسین(ع) پیوستند.

 

حجت الاسلام والمسلمین شهید فضل الله محلاتی؛ نماینده امام(ره) در سپاه و دبیر جامعه روحانیت مبارز، حجت الاسلام والمسلمین شهید سید رشید موسوی، سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در ساحل عاج و جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی؛ شهیدان والامقامی همچون سید حسن شاهچراغی، مهدی یعقوبی، سید ابوالقاسم داود الموسوی دامغانی، علی معرفی زاده، محمد کلاته‌ای، سید نورالدین رحیمی ، ابوالقاسم رزاقی، غلامرضا سلطانی و تعدادی دیگر از قضات ارشد و نظامی کشور در این روز درنزدیکی آسمان اهواز مورد حمله جنگنده های دشمن بعثی قرار گرفتند و به فیض شهادت نائل آمدند.

  

به پاسداشت یاد و خاطره این شهیدان والامقام در بیست و هشتمین سالروز شهادت این مردان راه حق و حقیقت با یکی از یادگاران شهید «پرواز سرخ» به گفتگو نشسته ایم تا دریچه ای به حیات سراسر مجاهدت و حماسه شهید والامقام حجت الاسلام والمسلمین شهید سید رشید موسوی بگشائیم و با سیره یکی از یاران و فرزندان امام (ره) آشنایی یابیم.

 

«سید محمد مهدی» فرزند دوم شهید حجت الاسلام موسوی، دوران کودکی و نوجوانی خود را به همراه پدر و مادر در سالهای مبارزه در اقصی نقاط جهان اسلام حضور داشته، از لبنان و بعلبک و عراق و سوریه و کشورهای غرب افریقا و اروپا ناظر وقایع و اتفاقات بزرگی در زندگی سراسر مجاهدت پدر بوده است.

  

آنچه در این گزارش می خوانیم گزارشی نسبتا کوتاه از خاطرات شفاهی این عالم وارسته است که تنها می تواند آغازی برای ثبت خاطرات و تاریخ شفاهی زندگی و حیات یکی از مردان تاریخ ساز این سرزمین باشد.

 

از تولد تا نخستین هجرت

 حجت الاسلام والمسلمین سید رشید موسوی ، فرزند سید مشهود در اردیبهشت ماه سال 1326 در روستای قره جل در حوالی زنجان در خانواده ای اهل علم و فضل دیده به جهان گشود. پدرش در کسوت شریف روحانیت منشاء خدمات و برکات زیادی به عموم مردم آن خطه بود و فرزندان را به تحصیل دروس حوزوی و دینی دعوت می کرد.

  

وی در روزگار نوجوانی در حوزه علمیه شهر زنجان به تحصیل مقدمات اصول و فقه شد و سپس جهت تکمیل علوم حوزوی به نجف اشرف و کربلای معلی مهاجرت کرد. از اساتید ایشان در فقه و اصول می توان به آیت اله شهید مدنی، آیت اله شاه آبادی، آیت اله خویی و حضرت امام (ره) نام برد.

  

حجت الاسلام موسوی از پیروان نهضت امام و از جمع سابقون مبارزان صدر انقلاب بود که پس از اولین بازگشت به کشور در سال 1348 پس از برپایی چندین سخنرانی و مجلس عمومی علیه رژیم طاغوت در زنجان مورد تعقیب دستگاه ساواک قرار گرفت و پس از مدتی با سخت تر شدن شرایط بصورت زمینی از مرز ترکیه از کشور خارج شد.

  

تأسیس «مجلس مسلمانان و اعراب غرب افریقا»

به گفته فرزند شهید موسوی ایشان به همراه خانواده از سال1350 به بعد از ترکیه و سوریه وارد منطقه شیعه نشین بعلبک در لبنان شده و در منطقه«حدث» این دیار اقامت گزید و با شهید دکتر مصطفی چمران، امام موسی صدرو جنبش امل و سید حسن شیرازی ا ز نوادگان مرحوم میرزای شیرازی بزرگ و دیگر علما و مبارزان نهضت جهانی اسلام آشنایی یافت و عملا وارد عرصه تبلیغ تشیع و مبارزات شد .

  

منزل شهید موسوی در این دوره خانه امن و اسلحه خانه مبارزان لبنانی بود که با قدرت و نفوذ فکری و اعتبار اجتماعی و سیاسی وی از دسترس دشمنان شیعه در آن منطقه خارج شده بود.

 

وی در سال 1973 وارد غرب افریقا در کشور «ساحل عاج» شد و با همت و تلاش و ارتباطات بین المللی موفق به را اندازی «مجلس مسلمانان و اعراب غرب افریقا» گردید.

 

تبلیغ دین مبین اسلام و مذهب شیعه، آماده سازی مسلمانان و طلاب علم برای اعزام به نجف اشرف، ایفای نفش بازوی حمایتی از مسلمین آن منطقه و وضع قوانین حقوقی و فقهی اسلامی از رئووس فعالیت های آن شهید والامقام بود.

  

ارتباط مستمر ایشان با بیت شریف حضرت امام در ایام تبعید ایشان به نجف و گزارشاتی که حضورا به خدمت امام خمینی از فعالیت های این مجلس و علمای مبارز لبنان و غرب افریقا می دادند، مورد حمایت و تشویق آن رهبر فرزانه قرار می گرفت و ارشادات و دستورات مبارزانی ایشان را به منصه اجرا می گذاشت.

 

امام موسی صدر به فرودگاه ابیجان نرسید

 امام موسی صدر در 3 شهریور سال 1357 و در آخرین مرحله از سفر دوره‌ای خود به کشورهای عربی، بنا بر دعوت رسمی معمر قذافی وارد لیبی شد و در روز 9 شهریور ربوده شد.

 

به گفته این فرزند شهید، امام موسی صدر قرار بود میهمان شهید موسوی باشد و اما این انتظار به سرانجام نرسید و رهبر شیعیان لبنان ربوده شد و آنها نا امیدانه فرودگاه ابیجان را ترک کردند.

 

بازگشت به وطن پس از 9 سال هجرت و مبارزه

 با پیروزی انقلاب اسلامی، مبارزان دور از وطن با انگیزه ای مضاعف برای خدمت به انقلاب و نظام اسلامی بازگشتند و شهید سید رشید موسوی و همسر و 5 فرزندش پس از یک دهه دوری و تبعید اجباری در خرداد ماه سال 1358 به کشور بازگشت.

  

آشنایی با شهید آیت اله دکتر بهشتی و دیدار و بیعت انقلابی و مجددش با امام خمینی (ره) در فضای انقلابی کشور دوران جدیدی از تلاش و جهاد در عرصه های فرهنگی و سیاسی در حیات طیبه اش گشود.

 

 بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی باردیگر از فعالیت های بین المللی ایشان حمایت نمود و خواستار تداوم «مجلس مسلمانان و اعراب غرب افریقا» شدند و در حکمی وی را به سمت «دبیر خانه فرهنگ ایران» در کشور ساحل عاج منصوب کردند.

 

همزمان با سایر مسولیتها خود در اواخر سال 1359 ایشان بعنوان تهیه کنند ه برنامه رایوی جمهوری اسلامی ایران بخش عربی نفت آبادان گردید.

 

 شهید حجت الاسلام موسوی در سال 1361 به عنوان «سفیر» جمهوری اسلامی ایران در آن کشور عهده دار این مسئوولیت خطیر شد و باردیگر راهی آن منطقه از جهان اسلام شد.

 

وی در طول 2 سال حضور با قدرت و نفوذ در آن منطقه در یاری رساندن به مسلمانان و ایرانیان غرب آفریقا از هیج تلاشی فروگذار نکردند و در تقویت روحیه انقلابی و اسلامی مردم نقش بسزایی را ایفا نمود.

 

سال 1364 سال سخت وداع با پدر و مادر

 سید محمد مهدی موسوی سال 64 را برگ تازه و غمبار زندگی خانواده می داند؛رحلت مادر و هشت ماه بعد شهادت پدر فصل جدیدی از زندگی را برایمان رقم زد.پس از وفات مادر که خود از خانواده روحانی بودند و دوران جوانی به همراه پدر دروس حوزوی می خواندند برای ما بسیار سخت بود، فکر اینکه پدر نیز بزودی به شهادت می رسند غیر قابل تصور بود.

 

سید محمد مهدی نقل می کند که آن روزهای آخر تمرین خط می کرده و بیش از هزار بار واژه «شهید» را می نوشته و پدر از این نگارش به وجد آمده و آماده اعزام به ماموریت اهواز می شوند.

 

 

شهید موسوی شب قبل از حرکت در میان فرزندان حاضر می شوند و مثل همه خنده ها و حرف های قبل از ماموریت از فرزندانش می خواند اگر از سفر بازنگشتند بچه ها بر مزارش شمع روشن کنند و تاکید داشته اند که بچه ها شمع یادتان نرود.....

 

استقبال از شهادت با تکبیر بلند الله اکبر

 و پایان بخش سعادتمندانه زندگی سراسر مجاهدت این روحانی شریف با شهادتی سرافرازنه رقم می خورد. هواپیمای حامل حجت الاسلام والمسلمین شهید فضل الله محلاتی؛ نماینده امام(ره) در سپاه و دبیرجامعه روحانیت مبارز ، حجت الاسلام والمسلمین شهید سید رشید موسوی، سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در ساحل عاج و جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی؛ شهیدان والامقامی همچون سید حسن شاهچراغی، مهدی یعقوبی، سید ابوالقاسم داود الموسوی دامغانی، علی معرفی زاده، محمد کلاته‌ای، سید نورالدین رحیمی ، ابوالقاسم رزاقی، غلامرضا سلطانی و تعدادی دیگر از قضات ارشد و نظامی کشور در این روز درنزدیکی آسمان اهواز مورد حمله جنگنده های دشمن بعثی قرار گرفتند و به فیض شهادت نائل آمدند.

 

با توجه به جعبه سیاه، هواپیمای حامل آیت الله شهید محلاتی و هیأت همراه که همگی از نمایندگان مجلس و قضات عالی رتبه ی دادسرای نظامی بودند، به خلبانی عبدالباقی درویش، بعد از پشت سر گذاشتن شهرستان ایذه، در نزدیکی اهواز در حال پرواز بودند که دو فروند میگ عراقی، مجهز به موشک های مدرن هوا به هوا، برروی فرکانس فرند شیپ می روند و با لهجه انگلیسی ـ عربی خود، به خلبان هواپیما اخطار می دهند که بی دردسر به همراه آنان به سوی عراق بروند.

  

وی می افزاید: درویش خلبان شجاع ایرانی، بدون توجه به اخطار دشمن، هم چنان به راه خود ادامه می دهد. عراقی ها این بار از راه دیگری وارد می شوند و خطاب به او می گویند: شما و سایر خدمه پرواز در امان هستید. ما پناهندگی شما به هر کشور آزادی در دنیا را تضمین می کنیم، تکرار می کنیم: ما با شما هیچ کاری نداریم، هدف ما مسافران شماست. در این جا درویش متوجه می شود که عوامل خود فروخته داخلی یا همان ستون پنجم، دقیقاً آمار و اسامی سرنشینان را به دشمن اطلاع داده اند.

 

 خلبان ارشد، بعد از آگاهی از نیت پلید دشمن، مراتب را با حضرت آیت الله محلاتی در میان می گذارد و تصمیم نهایی را به ایشان واگذار می کند. سرانجام شهید محلاتی پس از سه بار سئوال از همراهانش و تکبیر بلند و صلوات بلند هیات آماده شهادت در پاسخ می گوید: ما شهادت را به تسلیم شدن در مقابل دشمن بعثی ترجیح می دهیم. و خلبان شجاع، همان کاری را می کند که باید می کرده است...

  

هواپیما، بدون توجه به اخطارهای مکرر دشمن به راه خود ادامه می دهد. در جعبه سیاه صدای تلاوت قرآن مجید، یک صدا از داخل هواپیما به گوش می رسد. در این هنگام، دشمن زبون اولین موشک را شلیک می کند... به گفته شاهدان عینی که از پایین شاهد ماجرا بوده اند، با اولین شلیک، بال چپ هواپیما کنده می شود. خلبان، با مهارت تلاش می کند هواپیما را در جایی مسطح فرود آورد. جنگنده عراقی، با مشاهد شجاعت و مهارت خلبان ایرانی، دومین موشک خود را هم به سوی هواپیمای آسیب دیده، شلیک می کند. با برخورد موشک، هواپیما چند تکه شده و مسافران از آسمان به آسمان پر می کشند...

  

از شهید والامقام حجت الاسلام شهید رشید موسوی 5 فرزند به یادگار مانده است که همگی با تحصیلات تکمیلی و طی مدارج علمی ممتاز در دانشگاهها و مراکز فرهنگی و انقلابی کشور در حال خدمت به کشور اسلامی هستند و همچنین برادر بزرگوارایشان؛ «سید حسین موسوی» از فرماندهان دوران دفاع مقدس نیز به فیض شهادت رسیدند./998/د101/ب6

 

منبع: نوید شاهد

ارسال نظرات