روایت رسانه قطری درباره وهابیت؛ پدیدهای ساختگی در خدمت مقاصد سیاسی آل سعود
به گزارش خبرگزاری رسا، در تحلیل پدیده گسترش وهابیت در خارج از مرزهای عربستان سعودی همواره محور اصلی بر حمایت مالی گسترده عربستان از گروهها و شخصیتهای اسلامگرایی متمرکز بوده است که با رویکردهای مذهبی و سیاستهای منطقهای عربستان همسو بودند.
بهره برداری سیاسی آل سعود از وهابیت
به گفته ناظران، اظهارات محمد بن سلمان ولیعهد سعودی مبنی بر اینکه کشورش به درخواست متحدان غربی به منظور مقابله با خطر کمونیسم در منطقه از وهابیت حمایت کرد، بیانگر عمق بهره برداری سیاسی از وهابیت از زمان تشکیل آن تا امروز بوده و مهر تایید بر صحت این تحلیلها است.
عادل الشعیبی پژوهشگر یمنی در توضیح تاریخ روابط وهابیت و دولت سعودی گفت: هنگام تشکیل دولت نخست سعودی، محمد بن سعود نیازمند دعوت مذهبی بود تا بر اساس آن قدرت را به دست بگیرد، زیرا عربها را آنطور که ابن خلدون میگوید، هیچ چیز مانند دین به حرکت در نمیآورد، از همین رو ابن سعود گمشده خود را در شیخ محمد بن عبدالوهاب یافت.
این نشان میدهد که پدیده گسترش وهابیت حتی قبل از کشف نفت در عربستان وجود داشت و ماهیت این جریان دینی سبب شد که آل سعود از آن به عنوان ابزاری برای تسهیل کار خود استفاده کنند.
به این ترتیب از وهابیت تا امروز برای توسعه نفوذ بیگانگان و سرکوب هر نوع جنبش مذهبی دیگر که هدف از آن احیای اسلام است، استفاده میشود، از همین رو اظهارات ولیعهد سعودی برملا کردن یک راز نیست بلکه قبل از آن نیز روشن بود.
راه خلاص شدن از وهابیت چیست؟
الشعیبی یادآور شد، اظهارات بن سلمان بیانگر عمق سرمایه گذاری سیاسی عربستان بر جنبش وهابیت است و از آنجا که وهایبت با تصمیم سیاسی به وجود آمد، رهایی از آن نیز با تصمیم سیاسی صورت خواهد گرفت.
وی از اینکه وهابیت ادامه مکتب اهل حدیث توصیف میشود، ابراز تعجب کرده و گفت این مکتب در بسیاری از اصول با وهایبت متفاوت است و وهابیت یک جنبش افراطی است که مخالفان خود را کافر میداند همانطور که خوارج با دشمنان خود این برخورد را داشتند./۸۴۷/ب۱۰۲/ف
منبع: تسنیم