از سرکوب گسترده نهاد روحانیت تا سلب تابعیت از شیعیان اصیل بحرین
خبرگزاری رسا ـ گروه بین الملل: روزی نیست که پایگاههای خبری منطقه، خبری در مورد مقابله رژیم منامه با مردم و جریانهای اسلامی و فعالان مدنی مخابره نکنند. این مساله آنجا شکل عجیب تری به خود میگیرد که آل خلیفه در سکوت محض اغلب رسانههای عربی و غربی انواع و اقسام جنایتها را در حق ملت مظلوم بحرین مرتکب میشود و با تهمتهای مختلف نیروهای انقلابی را به زندان میافکند.
در همین راستا چند وقت پیش بود که دادگاه بحرین حکم زندان شیخ علی سلمان، دبیرکل الوفاق بحرین را به 9 سال افزایش داد و واکنشهای بسیاری را در میان توده های مختلف بحرین برانگیخت. آل خلیفه درحالی این اقدام را انجام داد که شیخ علی سلمان از جمله شخصیتهایی بود که در طول انقلاب بحرین همواره بر مسالمت آمیز بودن اعتراضات تاکید و تصریح داشت که مردم باید به دنبال اصلاحات باشند. مواضع شیخ علی سلمان و جمعیت الوفاق بحرین حتی گاها انتقادات درون گفتمانی را در میان معترضان بحرینی به وجود آورده بود و برخی معتقد بودند که این جمعیت سطح خواسته های معترضان را پایین آورده است اما به هرصورت الوفاق معتقد بود در شرایط موجود تنها باید به دنبال اصلاحات بود. با این وجود رژیم بحرین پا را از این هم فراتر گذاشت و جمعیت الوفاق را به حالت تعلیق درآورد، جمعیتی که تنها جرمش انتقاد از وضعیت موجود در بحرین بود.
آل خلیفه چرا از علمای دین واهمه دارد؟!
از سوی دیگر نهادهای تصمیم گیرنده در بحرین در مدت اخیر شمار بسیاری از علما و روحانیان بحرین را زندانی یا تبعید کرد و همچنین شخصیتهای دینی را از طرح مسائل دینی در مساجد و حسینیهها منع کرد. اقدامات اخیر آل خلیفه این سوال را مطرح میکند که حاکمیت بحرین چرا از علمای شیعه میترسد و به چه دلیل بیش از همه به مقابله با جریانهای دینی میپردازد؟ چه چیزی موجب تخریب شماری از مساجد و حسینیهها در بحرین شده است؟ از همین رو بود که شیخ علی التریکی، معارض بحرینی ساکن لندن در گفتوگو با خبرگزاری رسا با تاکید بر سرکوب سازمان یافته علمای بحرینی، خاطرنشان کرد که « آل خلیفه میداند که این علما هستند که رهبری اصلاحات و انقلاب را به عهده دارند. جایگاه ویژه علما در بین تودههای مختلف مردم عامل دیگری است که موجب ترس رژیم میشود.»
به نظر میرسد آل خلیفه این روزها تمام تلاش خود را به کار گرفته تا رهبری انقلاب بحرین را از دست علما خارج سازد و جلوی نقش آفرینی آنها را بگیرد. این رژیم به خوبی میداند که اقدامات سنجیده و حساب شده علما توانسته شعله انقلاب را روشن نگاه دارد و همه ادعاهای دروغین آل خلیفه را برملا کند، حضور بیش از 20 عالم برجسته بحرینی در زندانهای آل خلیفه و تبیعد بیش از 50 تن از آنان به خارج از کشور گواه روشنی بر این ماجرا است. تنها عالمی که همچنان از تعرض مستقیم آل خلیفه مصون مانده، شیخ عیسی قاسم رهبر شیعیان بحرین است، چرا که این رژیم به خوبی میداند این عالم، خط قرمز مردم است و هرگونه اقدام علیه او میتواند آینده رژیم بحرین را با خطر مواجه کند.
در همین راستا حجت الاسلام دقاق در گفتوگو با رسا اقدامات اخیر آل خلیفه را عقده گشایی این رژیم در واکنش به شکست محور سعودی در منطقه میداند و تاکید میکند:« نظام آل خلیفه برای دور نگه داشتن علمای دین از عرصه سیاست و صحنه سیاسی کشور برنامه ریزیهای فراوانی را انجام داده است. و در همین راستا نیز چندین اقدام صورت گرفته است که یکی از آنها صدور قانون ممنوعیت علمای دین از پیوستن به گروههای سیاسی و انجام فعالیتهای سیاسی است.» او همچنین میگوید: «یکی از اقدامات دیگر آل خلیفه ممنوع کردن مساجد و حسینهها از پرداختن به مسائل سیاسی است. یکی دیگر از این اقدامات ملزم ساختن علما به اخذ مجوز از نهادهای مربوطه برای انجام هرگونه سخنرانی پیرامون مسائل سیاسی و حکومتی است. در همین راستا شیخ محمد المنسی مسؤول پرونده مساجد تخریب شده بحرین تنها به این دلیل که بدون داشتن مجوز اقدام به سخنرانی کرده است، به یکسال حبس محکوم شده است.»
این اقدامات آل خلیفه در ادامه موجب شد که علمای شیعه بحرین تصمیم به عدم برگزاری نماز جماعت و جمعه بگیرند و در بیانیه خود تصریح کنند که :« شیعیان بحرین در شرایط ناگواری به سر میبرند و ستم هدفمند رژیم در این روزها به اوج خود رسیده است، به گونهای که شهروندان شیعه برای ادای بزرگترین فریضه اسلامی که همان نماز جمعه و جماعت است، احساس ناامنی میکنند.رژیم از فراخواندن پیاپی ائمه جمعه، ائمه جماعات و خطبای مساجد و زندانیکردن برخی از آنان گرفته تا ممانعت از برگزاری نماز جمعه و اعمال محدویتهای غیر قانونی در خصوص ادای این فرایض دینی بر اساس احکام فقهی، به دنبال تحمیل فشار است. در ادامه بیانیه علمای بحرین آمده است:« ما ماندهایم که آیا نماز جمعه و نمازهای جماعت خود را بر اساس آیین فقه شیعه انجام دهیم و یا بر اساس خواست و تمایلات سیاسی رژیم. از همین رو و به دلیل نبود شرایط امن برای برگزاری نماز، نماز جماعت مغرب و عشای پنجشنبه شب و نمازهای جماعت صبح و ظهر و عصر جمعه ها برگزار نخواهد شد.»
اتهام جاسوسی برای ایران و حزب الله
اما مساله دیگری که در این مدت دستاویز آل خلیفه برای بازداشت انقلابیان شده مساله جاسوسی برای ایران و حزب الله لبنان است. درحالی دادگاههای بحرین صدها تن را به جرم جاسوسی برای حزب الله و ایران متهم میکنند که همگی محکومان از طایفه شیعه بوده و اتهامات علاوه بر نخ نما بودن، بیشتر رنگ و بوی آپارتاید مذهبی دارد. بسیار واضح است که اغلب شیعیان دنیا به حزب الله لبنان و جمهوری اسلامی ایران افتخار میکنند و پیوندی ناگسستنی بین آنها وجود دارد. به نظر میرسد کار در بحرین به جایی رسیده است که صرف ابراز علاقه به رهبر جمهوری اسلامی ایران یا دبیرکل حزب الله لبنان جرم تلقی شده و موجب زندانی شدن جوانان بحرینی میشود.
این درحالی است که هر انسان عاقلی میداند که دخالت ایران و حزب الله در ماجرای بحرین، وضعیت معترضان بحرینی را به کل تغییر میداد و رژیم منامه امروز نمیتوانست به این راحتی مردمی که خواسته های مشروع دارند را قلع و قمع کند. آل خلیفه در حالی در همین روزهای اخیر هشت نفر را به اتهام تلاش برای تاسیس حزب الله بحرین را سلب تابعیت کرد که نفس دادگاههای برگزار شده و احکام صادره نیز شبهه برانگیز است. اینکه جوانان بحرینی به چه ادله ای محکوم میشوند و چرا اغلب آنها با احکام سنگینی مانند، حبس ابد یا اعدام مواجه میشوند بر همگان پوشیده است.
آل خلیفه رتبه اول دنیا در سلب تابعیت از شهروندان بحرینی
علاوه بر همه این اقدمات، رژیم منامه که به خوبی از شکاف خود با اکثریت مردم آگاهی یافته است در اقدامی کاملا نژاد پرستانه، دست به تبعید مخالفان میزند و با دادن تابعیت به ملیتهای مختلف که اغلب آنها سلفی هستند تلاش دارد تا بافت مردمی این کشور را تغییر دهد. جالب اینجاست که این رژیم به این مساله بسنده نکرده و در موارد زیادی، تابعیت مخالفانی که از اصیل ترین مردم بحرین هستند را سلب میکند. در این باره روزنامه الکترونیکی رای الیوم با انتقاد شدید از سیاستهای حاکمیت بحرین در سلب تابعیت از مردم این کشور، مینویسد:« بحرین جایگاه نخست را در میان کشورهای عربی و در سطح جهان در خصوص لغو تابعیت شهروندانش به دلایل سیاسی و به ویژه به دلیل آن که فعالیت های مسالمت آمیز در مخالفت با نظام انجام می دهند در اختیار دارد؛ امری که حکومت این کشور را در معرض انتقادهای شدید توسط سازمان های حقوق بشر داخلی و جهانی قرار داده و می دهد.» این روزنامه در ادامه مینویسد: «وزارت کشور بحرین ماه نوامبر سال 2012 به بهانه 'ضربه به امنیت کشور ' تابعیت 31 فعال سیاسی از جمله دو نماینده سابق پارلمان که همه آنها شیعه اند و برخی از آنها در خارج از کشور زندگی می کنند ٬ لغو کرد. تنها گناهی که این افراد مرتکب شده بودند ٬درخواست برای اصلاحات، برابری و عدالت اجتماعی بود.»
ماجرا اما در روزهای اخیر به حدی برای آل خلیفه بغرنج شد که حتی وزارت امور خارجه آمریکا و دبیرکل سازمان ملل نسبت به بازداشت مجدد نبیل رجب ابراز نگرانی کردند. حاکمان بحرینی در یک سال اخیر تلاش کردند ضمن همراهی با سیاستهای عربستان پس از روی کار آمدن ملک سلمان، سیاست شدید تری را در قبال مردم خود اتخاذ کنند تا شعله انقلاب بحرین که بیش از پنج سال است دامن آل خلیفه را گرفته خاموش کنند و همسو با اقدام آل سعود در اعدام شیخ نمر آنها نیز با اتهامات واهی علما را از عرصه نبرد خارج کنند با این وجود اما این اقدامات تا کنون نتیجه عکس داده و موجب شده سازمانهای بین المللی که به خوبی میدانند انقلاب مسامت آمیز بحرین الگوی خوبی برای سایر انقلاب ها در منطقه است نسبت به تبعیض های موجود در بحرین و احکام ظالمانه دادگاه های این کشور واکنش نشان دهند. تمام این مسائل موجب شده که آل خلیفه جریان های سیاسی و مردمی و به ویژه نهاد روحانیت را هدف گرفته تا جلوی رهبری انقلاب را بگیرد، امری که تاکنون از انجام آن ناتوان بوده است. باید به تماشا نشست و دید اقدامات آل خلیفه چه آینده ای را برای بحرین رقم خواهد زد./983/ب501/ک