چالش بزرگ آینده در دنیا مسائل عقایدی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین محمدتقی سبحانی، مدیر عامل بنیاد فرهنگی امامت، در مراسم رونمایی از کتاب سیر مطالعاتی عقاید و کلام اسلامی که در سالن جلسات مرکز مدیریت حوزههای علمیه در قم برگزار شد، به برخی از خلأهای موجود در حوزههای علمیه اشاره کرد و گفت: در جامعه دینی کشور خلأهای علمی بسیاری وجود دارد که اگر برای آن راه حلی ارائه نشود، کشور در آینده با چالش جدی در این زمینه روبهرو میشود.
حجت الاسلام والمسلمین سبحانی شفاهی بودن فرهنگ دینی را نخستین خلأ علمی جامعه دینی بیان کرد و گفت: دانش مستند و مکتوب فرهنگ دینی توجه لازم نشده است؛ در حالی که در روایات اهلبیت(ع) تأکیدهای فراوانی بر مکتوب سازی فرهنگ دینی شده است، از این رو لازم است که نخبگان حوزوی فرهنگ شفاهی دینی را به دانش مستند و مکتوب تبدیل کنند.
وی با بیان اینکه در جامعه علمی کشور آثار برای مخاطبان طبقهبندی و پالایش نمیشود، افزود: هر کتابی برای یک منطقه یا یک قشر خاصی نگارش شده است، ولی در جامعه دینی کشور این کتابها به آسانی در دسترس عموم قرار میگیرد.
مدیر عامل بنیاد فرهنگی امامت با بیان اینکه در روایات اسلامی بر طبقهبندی دانشهای مختلف تأکید شده است، ابراز کرد: همچنین در دنیا امروز طبقه بندی آثار علمی جایگاه ویژهای دارد و آثار ویژهای برای کودکان، نوجوانان، بزرگسالان، دانشجویان و طلاب تولید میشود؛ اما در جامعه دینی ما به این طبقه بندی دانش توجه لازم صورت نمیگیرد و یک کتاب دینی در دسترس عموم مردم قرار میگیرد.
حجت الاسلام والمسلمین سبحانی خلأ سوم را نبود مطالعه روشمند در کشور توصیف کرد و گفت: در حوزههای علمیه چگونگی مطالعه روشمند را آموزش نمیدهند؛ به طور مثال طلبهای با سطح مقدمات، کتابهای مربوط سطوح عالی را مطالعه میکند.
وی تألیف کتاب سیرهای مطالعاتی را یکی از راهکارهای پر کردن خلأهای موجود در جامعه دینی توصیف کرد و افزود: با تنظیم سیرهای مطالعاتی، دانشجویان و طلاب میتوانند دانش را مستند و مکتوب یاد بگیرند، آثار مناسب و نادرست را از هم پالایش کنند و مطالعه روشمند و مناسبی را داشته باشند، به گونهای مرحله به مرحله دانش خویش را افرایش دهند و نیز به نگاه اجتهادی دست پیدا کنند.
استاد برجسته علم کلام به ویژگیهای سیر مطالعاتی کلام و عقاید پرداخت و گفت: این سیر مطالعاتی جامعیت مناسبی دارد و علما و بزرگان حوزه نیز به آن توجه دارند، به گونهای که اگر فردی این سیر مطالعاتی را طی کند، میتواند به نگاهی جامع و اجتهادی درباره علم کلام دست پیدا کند.
وی در بخش دیگر از سخنانش با اشاره به اینکه مسائل فکری و اعتقادی پرچالش ترین مسأله جامعه است، گفت: چالش بزرگ آینده در جهان مسائل عقایدی است و دشمنان و دوستان ناآگاه، حتی مسائل سیاسی را به مبانی اعتقادی ربط می دهند و درصدد هستند که نسل جوان را نسبت به عقاید اسلامی متزلزل و بیتفاوت کنند.
حجت الاسلام والمسلمین سبحانی با بیان اینکه این سیر مطالعاتی از آسان به دشوار تنظیمشده است، افزود: هر یک کتابهای انتخاب شده در این سیر مطالعاتی پس از تأملهای و مشورتهای بسیار انتخاب شده است.
وی در بخش دیگری از نشست، به شرح مراحل مختلف سیر مطالعاتی کلام و عقاید پرداخت و گفت: این سیر مطالعاتی در سه دوره عمومی، پیشرفته و پاسخ به شبهات تنظیمشده است.
مدیر عامل بنیاد فرهنگی امامت با بیان اینکه هر دوره این سیر مطالعاتی سه ساله است، ابراز کرد: دوره عمومی، سیر مطالعاتی هدفمند با رویکرد تبیینی و توصیفی علم کلام است و دوره پیشرفته نیز که دوره سیر مطالعاتی هدفمند اعتقادات است با رویکرد تحلیلی اثباتی در موضوعات تفصیلی عقاید تنظیم شده است.
حجت الاسلام والمسلمین سبحانی درباره دوره نقد مذاهب و پاسخ به شبهات اعتقادی گفت: این دوره، سیر مطالعاتی تخصصی اعتقادات با رویکرد انتقادی و با هدف آشنایی با ادیان و مذاهب و نقد آنها و بررسی شبهات در حوزههای دینشناسی و اصول دین تنظیمشده است./۹۹۸/پ ۲۰۲/ش