۰۴ شهريور ۱۳۹۲ - ۱۴:۱۹
کد خبر: ۱۸۱۷۹۳
بشار اسد:

در صورت حمله شکست در انتظار آمریکاست/اتهام شیمیایی «سیاسی» است

خبرگزاری رسا ـ رییس‌جمهور سوریه در مصاحبه با یک روزنامه روس گفت: دخالت نظامی آمریکا در سوریه به شکست خواهد انجامید.
بشار اسد رييس جمهور سوريه

  
به گزارش خبرگزاری رسا، بشار اسد رییس جمهوری سوریه در مصاحبه‌ای اختصاصی با روزنامه «ایزوستیا» روسیه از تهدیدات آمریکا و غرب برای حمله به این کشور، روابط متقابل خود با «ولادیمیر پوتین» همتای روسی خود و سرنوشت مشترک مردم روسیه و سوریه صحبت کرده است.

 

در بحبوحه بحران سوریه «الکساندر پاتالوف» و «یوری ماتسارسکی» دو خبرنگار ویژه روزنامه ایزوستیا در دمشق با بشار اسد، رییس‌جمهوری این کشور عربی ملاقات کردند.

 

وی در این مصاحبه اختصاصی اعلام کرد که واقعا چه کسی در این کشور از سلاح شیمیایی استفاده می‌کند، به تفسیر اظهارات سیاستمداران غربی در مورد قصد حمله به سوریه پرداخته و کمک‌های ارائه شده روسیه به ملت سوریه را مورد ارزیابی قرار داد.

 

رییس جمهور سوریه همچنین در بخشی از این مصاحبه به تهدیدات غرب برای حمله نظامی در این کشور به بهانه استفاده از سلاح شیمیایی اشاره کرد و گفت که دخالت نظامی آمریکا در سوریه به شکست خواهد انجامید.

 

تامین مالی تروریست‌ها و ارسال سلاح برای آنها از خارج همچنان ادامه دارد

 

ایزوستیا: آقای رییس‌جمهور، مهمترین سئوال در حال حاضر آن است که وضعیت در سوریه به چه صورت است؟ چه مناطقی تحت کنترل شورشیان قرار دارد؟

 

بشار اسد: مسأله بر سر این نیست که چه مناطقی تحت کنترل ترورویست‌ها قرار داشته و چه مناطقی تحت کنترل ارتش سوریه است. هیچ دشمنی وجود ندارد که سرزمین ما را اشغال کرده باشد. ما با تروریست‌هایی سرو کار داریم که در روستاها و حومه شهرها نفوذ کرده‌اند. این‌ها جنایتکارانی هستند که شهروندان بی‌گناه ما را می‌کشند و تاسیسات زیرساختاری کشور را از بین می‌برند.

 

ارتش، ساختارهای نظامی و پلیس در تلاشند تا آنها را از نقاط مسکونی خارج کرده و نابود سازند. کسانی که از این عملیات جان سالم بدر می‌برند، به مناطق دیگر رفته و به باندهای تروریستی دیگر ملحق می‌شوند. بدین ترتیب، واقعیت امر این است که ما درصدد نابودی تروریست‌ها هستیم.

 

اصلی‌ترین علت ادامه اقدامات نظامی هم تعداد بسیار زیاد تروریست‌هایی است که دائما از خارج از مرزهای سوریه به داخل کشور نفوذ می‌کنند. بطور مرتب ماهانه ده‌ها هزار نفر به خاک سوریه وارد می‌شوند. علاوه بر این تامین مالی تروریست‌ها و ارسال سلاح برای آنها نیز از خارج همچنان ادامه دارد.

 

البته من به شما اطمینان می‌دهم که جایی وجود ندارد که ارتش سوریه نتوانسته باشد تروریست‌هایی که در حال مبارزه با ما هستند را پیدا و نابود کند.

 

جنگ برای مدت زمان طولانی ادامه خواهد داشت

 

ایزوستیا: مطبوعات غربی امروز بارها تایید کردند که تروریست‌ها حدودا 40 یا 70 درصد خاک سوریه را در اختیار دارند. حقیقتا ارتش سوریه چه میزان از خاک این کشور را تحت کنترل خود دارد؟

 

بشار اسد: هیچ ارتشی در هیچ کشور دنیا نمی‌تواند در چنان آمادگی رزمی کاملی قرار داشته باشد که بتواند در سراسر خاک کشور حضور داشته باشد. تروریست‌ها از همین مسأله استفاده کرده و تلاش دارند تا به مناطقی نفوذ یابند که ارتش در آنجا حضور ندارد. ما استان‌هایی را که تروریست‌ها در آنها حضور دارند را پاکسازی می‌کنیم. به همین دلیل من باز هم تکرار می‌کنم که مسأله بر سر مناطقی نیست که تروریست‌ها در آنجا حضور دارند، چرا که آنها هر روز و هر ساعت جای خود را تغییر می‌دهند. مشکل، تعداد بسیار زیاد تروریست‌هایی است که دائما از خارج وارد خاک ما می‌شوند.


آیا ارتش سوریه عربی می‌تواند وارد منطقه‌ای که در دست تروریست‌ها است شود و آنها را نابود کند؟ من به شما اطمینان می‌دهم که «بله». و ارتش به عملیات خود ادامه خواهد داد. البته این کار زمان زیادی لازم دارد و به همین دلیل این جنگی که ما درگیر آن هستیم، فوری پایان نخواهد یافت. این جنگ برای مدت زمان طولانی ادامه خواهد داشت. و ما قیمت گزافی برای این جنگ و برای نابودی همه تروریست‌ها در سوریه می‌پردازیم.

 

در میان شورشیان ایدئولوژی وهابیت بسیار گسترش دارد

 

ایزوستیا: تروریست‌هایی که شما از آنها صحبت می‌کنید، آیا گروه‌های خاص مستقل و تندرو هستند یا بخشی از نیروهای عظیمی هستند که کل منطقه خاورمیانه و از جمله سوریه را دچار بی‌ثباتی کرده‌اند؟

 

بشار اسد: ما هم با گروه‌های خاص سر و کار داریم و هم با کل ارتش تروریست‌ها در منطقه. البته آنها در بسیاری از موارد تفاوتی با هم ندارند. اولا از لحاظ ایدئولوژی با هم یکسان هستند و در ثانی همه آنها از یک منبع پول دریافت می‌کنند.

 

ایدئولوژی آنها افراطگرایی است، آنها دیدگاه هیچ مذهب دیگری را بجز آنچه این تروریست‌ها به آن عقیده دارند، قبول ندارند. آنها دارای رهبران فکری واحدی، نظیر «الزواری» هستند، البته در عین حال هر گروهی رهبران خاص خود را دارد.

 

حامیان مالی آنها هم همانطور که من قبلا گفته‌ام، یکی است و غالبا کل یک کشور، نظیر عربستان سعودی به این مبادرت دارند.

 

برغم تفرقه‌های گروهی، حامیان مالی و رهبران فکری آنها این امکان را دارند تا از طریق پیام‌های تند خود هر یک از آنها را تحریک کند. برای مثال، آنها می‌توانند بگویند: «مسلمانان موظف به انجام جهاد در سوریه هستند» و در نتیجه هزاران جنجگو برای مبارزه به اینجا سرازیر خواهند شد.

 

حامیان مالی هم گروه‌های جنایتکاری را در اختیار دارند که سلاح و تجهیزات لازم برای اقدامات تروریستی را در اختیار آنها قرار می‌دهند.

 

گذشته از این عربستان سعودی در واقع ترکیبی از بنیادها و مراکز فکری و حامیان مالی است، در میان شورشیان ایدئولوژی وهابیت بسیار گسترش داشته و از طریق پول‌های آنها نیز حمایت مالی صورت می‌گیرد.‬

 

اسرائیل بارها اعلام کرده که در بیمارستان‌هایش ده‌ها تروریست در حال مداوا هستند

 

ایزوستیا: دولت سوریه از ارتباط نزدیک بین اسرائیل و تروریست‌ها صحبت می‌کند. ولی مسأله اینجاست که تنها اشاره به نام اسرائیل باعث تحریک و خشم اسلام گرایان افراطی می‌شود. با توجه به این مسأله همکاری آنها چگونه امکان دارد؟

 

بشار اسد: به چه دلیل اسرائیل به روی نظامیان ما آتش می‌گشاید، زمانی که ما در حال جنگ با تروریست‌ها در مناطق مرزی هستیم؟ آیا برای این نیست تا به آنها کمک کند؟ و چرا اسرائیل به تروریست‌هایی که توسط نیروهای ارتش در مرز گیر افتاده‌اند، اجازه می‌دهد به خاک آن وارد شوند تا بعد از جای دیگری دوباره به ما حمله کنند؟ چرا اسرائیل بارها طی ماه‌های اخیر به بخش‌هایی از خاک سوریه حمله کرده است؟

 

البته اصلی‌ترین شاهد برای این همکاری را خود اسرائیل بیان کرده است. اسرائیل بارها اعلام کرده که در بیمارستان‌های آن ده‌ها تروریست در حال مداوا هستند. اگر این گروه‌ها آنقدر از اسرائیل متنفر هستند، و حتی بردن نام اسرائیل باعث خشم آنها می‌شود، چرا این گروه‌های افراطی در حال حاضر در مصر و سوریه می‌جنگند و خشم خود را در یک عملیات واحد علیه اسرائیل نشان نمی‌دهند؟

 

بیایید به یاد داشته باشیم که چه کسی در ابتدای امر این گروه‌ها را بوجود آورد؟ این تروریست‌ها از سوی آمریکا و غرب بوجود آمده و حمایت شدند، عربستان سعودی در اوایل دهه 80 آنها را تامین مالی کرد تا با نیروهای اتحاد جماهیر شوروی در افغانستان بجنگند. چطور ممکن است این گروه‌هایی که در آن زمان بوسیله غرب و آمریکا بوجود آمدند، اکنون بتوانند به اسرائیل حمله کنند؟

 

سوریه هرگز به دست ‌نشانده‌ای برای غرب تبدیل نخواهد شد

 

ایزوستیا: مصاحبه ما با شما به زبان‌های مختلفی ترجمه خواهد شد و بسیاری از رهبران دنیا، از جمله کسانی که مخالف شما هستند آن را خواهند خواند. شما دوست دارید چه مطلبی را به آنها بگویید؟

 

بشار اسد: در میان سران کشورها در حال حاضر تعداد زیادی سیاستمدار وجود دارد، ولی تعداد رهبران واقعی بسیار کم است. مسأله این است که آنها تاریخ را نمی‌دانند و از آن درس عبرت نمی‌گیرند. برخی از آنها حتی تاریخ همین سال‌های اخیر را فراموش کرده‌اند.

 

آیا آنها از تاریخ 50 سال اخیر درس نگرفته‌اند؟ هرچند آنها اسناد مربوط به پیشینیان خود که جنگ‌های از زمان ویتنام تاکنون را به راه انداختند، ورق نزده‌اند؟ آیا آنها متوجه نشده‌اند که این جنگ‌ها منجر به هیچ نتیجه خوبی، به جز تخریب و بی‌ثباتی در خاورمیانه و دیگر نقاط جهان نشده‌اند؟

 

من دقیقا می‌خواهم به این سیاستمداران توضیح بدهم که تروریسم، یک برگ برنده در جیب شما نیست که هر زمان که نیاز باشد آن را درآورده و استفاده کنید و بعد به جای خود برگردانید. تروریسم مانند عقرب است، همیشه نیش می‌زند. به همین دلیل نمی‌شود که حامی تروریست‌ها در سوریه بود و بعد در کشور مالی با آنها مقابله کرد. نمی‌توان از تروریست‌ها در چچن حمایت کرد، ولی با آنها در افغانستان جنگید.

 

من تاکید می‌کنم که من در مورد همه رهبران کشورها صحبت نمی‌کنم، بلکه خطاب من رهبران برخی کشورهای غربی هستند. آنها باید از دخالت در امور سایر کشورها، با تشکیل رژیم‌های دست نشانده دست بردارند، البته ممکن است سیاستمداران غربی با شنود مکالمات خصوصی مردم کشورهای خود بالاخره بتوانند تا حدودی به واقعیت نزدیک شوند.


اگر شما اصرار داشته باشید که من به جهان پیامی بدهم، باید بگویم: «اگر کسی در آرزوی آن است که سوریه را به دست نشانده‌ای برای غرب تبدیل کند، چنین چیزی هرگز اتفاق نخواهد افتاد». ما کشوری مستقل هستیم و با تروریست‌ها مبارزه خواهیم کرد و روابط خود را آزادانه به هر کشوری که مایل باشیم و تنها بر اساس منافع ملت سوریه برقرار خواهیم کرد.

 

اتهامات استفاده ارتش سوریه از سلاح شیمیایی، جنبه سیاسی دارند

 

ایزوستیا: روز چهارشنبه دولت سوریه با اتهام استفاده از سلاح شیمیایی از سوی شورشیان مواجه شد. این اتهامات بلافاصله از سوی برخی رهبران کشورهای غربی مورد استقبال قرار گرفت. شما چه پاسخی به این اتهامات دارید؟ آیا شما به بازرسان سازمان ملل اجازه خواهید داد تا تحقیقاتی را در این زمینه انجام دهند؟

 

بشار اسد: اظهارات صورت گرفته از سوی سیاستمداران آمریکایی، غربی و برخی دیگر کشورها، در واقع توهین به عقل سلیم و نادیده گرفتن افکارعمومی مردم این کشورهاست. این کاملا بی‌معنی است: در ابتدا متهم کرده و بعد شروع به جمع آوری مدرک می‌کنند و کشور قدرتمندی مانند آمریکا مشغول این کار است. یعنی روز چهارشنبه ما را متهم کردند و بعد ظرف دو روز دولت آمریکا از آغاز جمع آوری شواهد و مدارک دال بر این مسأله خبر داد.

 

و سئوال اینجاست که آنها به چه نحو قصد دارند به جمع آوری مدرک بپردازند، در حالیکه اصلا در اینجا نیستند؟ ما را متهم می‌کنند که ارتش در مناطقی که ظاهرا در کنترل شورشیان است از سلاح شیمیایی استفاده کرده است. حقیقت آن است که در این مناطق هیچ خط مشخصی که جبهه ارتش و شورشیان را مشخص کند، وجود ندارد. و آیا اصلا می‌شود سلاح شیمیایی و یا هر نوع سلاح کشتار جمعی دیگری را در محلی بکار برد که نیروهای خودی در آنجا متمرکز هستند؟ ارتش ما در حال پاکسازی این منطقه است. این مسأله با عقل سلیم تناقض دارد. به همین دلیل چنین اتهاماتی صرفا جنبه سیاسی دارند و دلیل آن هم پیروزی‌هایی است که ارتش سوریه در مبارزه با ترورویست‌ها بدست آورده است.

 

در مورد تحقیقات در مورد جنایات جنگی در سوریه هم باید بگویم که ما اولین کسی بودیم که خواستار اعزام کمیسیون تحقیق بین‌المللی در این زمینه شدیم. زمانی که تروریست‌ها موشک‌هایی با گاز سمی به شهر حلب شلیک کردند که بلافاصله بعد از اظهارات مکرر غربی‌ها در مورد آمادگی نیروهای دولتی برای استفاده از سلاح شیمیایی صورت گرفت، ما خواستار سفر بازرسان سازمان ملل به سوریه شدیم. این موضع گیری با موافقت روسیه صورت گرفت و ما می‌خواستیم تا آمریکا، فرانسه و انگلیس خود متقاعد شوند که این ما نیستیم، بلکه دشمنان ما هستند که از سلاح شیمیایی استفاده کرده‌اند. متقاعد شدن باید در مورد واقعیت‌های خاص باشد، نه اتهامات بی اساس.

 

در طول هفته‌های گذشته ما با سازمان ملل در خصوص کار کمیسیون تحقیق مذاکراتی داشتیم و بالاخره کارشناسان به اینجا آمدند (چند ساعت بعد از انجام این مصاحبه مشخص شد که دولت سوریه و کمیسیون سازمان ملل در خصوص فعالیت مشترک در زمینه تحقیق در مورد بکارگیری سلاح شیمیایی در محل حادثه به توافق رسیده‌اند) نتیجه کار آنها بعد به سازمان ملل متحد ارائه خواهد شد.

 

البته ما اطلاع داریم که هر نوع نتیجه‌ای می‌تواند به نفع منافع کشورهای خاصی تفسیر شود. به همین دلیل ما انتظار داریم که روسیه اجازه ندهد تا اسناد مربوطه به نفع آمریکا و در مجموع سیاست غرب دست خورده و اصلاح شوند.

 

آنچه در سوریه در حال وقوع است یک انقلاب مردمی و درخواست برای اصلاحات نیست

 

ایزوستیا: با توجه به اظهارات رهبران آمریکا و برخی دیگر کشورهای غربی طی چند روز اخیر، آمریکایی‌ها امکان عملیات نظامی علیه سوریه را بعید نمی‌دانند. شما قبول دارید که آمریکا دقیقا مانند آنچه در خصوص عراق عمل کند، ممکن است اقدام کرده و تلاش کند تا بهانه‌ای برای حمله به سوریه پیدا کند؟

 

بشار اسد: این نخستین بار نیست که مسأله حمله نظامی به سوریه مطرح می‌شود. از همان ابتدای بحران، آمریکا، فرانسه و انگلیس سعی در حمله نظامی به سوریه داشتند، ولی متاسفانه اوضاع بر خلاف خواسته آنها پیش رفت. آنها سعی کردند تا روسیه و چین را متقاعد کنند تا مواضع خویش درقبال سوریه را در شورای امنیت سازمان ملل تغییر دهند، ولی چنین نشد.

 

آنها نمی‌توانند مردم خویش و جهانیان را در این خصوص متقاعد کنند که سیاست آنها در خاورمیانه عاقلانه و درست است. و اکنون مشخص شده است که اوضاع در اینجا با آنچه در مصر و تونس رخ داده، کاملا متفاوت است.

 

همان سناریوی «انقلاب عربی» هم دیگر متقاعد کننده نیست. مسأله این است که آنها ممکن است هر جنگی را آغاز کنند، ولی نمی‌دانند که این جنگ چقدر بطول خواهد انجامید و یا اینکه تا کجا گسترش پیدا خواهد کرد. آنها خود اعتراف کردند که سناریوی آنها دیگر از کنترل خارج شده است.

 

یک مانع دیگر برای حمله نظامی وجود دارد: همه درک می‌کنند که آنچه در سوریه در حال وقوع است یک انقلاب مردمی و درخواست برای اصلاحات نیست. این تروریسم است. در چنین شرایطی رهبران غربی نمی‌توانند به شهروندان خود بگویند که «ما به سوریه می‌رویم تا از تروریسم حمایت کنیم».

 

آمریکا در صورت حمله به سوریه باید در انتظار شکست باشد

 

ایزوستیا: آقای رییس‌جمهور، آمریکا در صورت تصمیم برای حمله نظامی به سوریه با چه چیزی روبرو خواهد شد؟

 

بشار اسد: آمریکا در صورت حمله به سوریه باید در انتظار شکست باشد، دقیقا مانند تمامی جنگ‌هایی که این کشور از زمان جنگ ویتنام تا به امروز براه انداخته است. آمریکا در جنگ‌های بسیاری شرکت کرده، ولی حتی یکبار هم نتوانسته به اهداف سیاسی خود که بخاطرش این جنگ‌ها را آغاز کرده، دست یابد.


این کشور نتوانسته مردم چندین ملیتی خود را در خصوص معقولانه بودن این جنگ‌ها متقاعد کند، همانطور در مورد تحمیل سیاست و ایدئولوژی خود به سایر کشورها. البته مسلما کشور قدرتمندی مانند آمریکا قادر است جنگی را به راه اندازد، ولی سئوال اینجاست که آیا می‌تواند در آن پیروز شود؟

 

با ولادیمیر پوتین روابط دوستانه دیرینه‌ای دارم

 

ایزوستیا: آیا شما از روابط با «ولادیمیر پوتین» رییس‌جمهوری روسیه حمایت می‌کنید؟ آیا شما با وی تماس تلفنی دارید؟ اگر دارید، چه مسائلی را مورد بررسی قرار می‌دهید؟

 

بشار اسد: ما با «ولادیمیر پوتین» رییس‌جمهوری روسیه روابط دوستانه دیرینه‌ای داریم که به مدت‌ها قبل از آغاز بحران در سوریه باز می‌گردد. ما هر از چند گاهی با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنیم، ولی مسلما در تماس‌های تلفنی مسائل پیچیده مربوط به بحران سوریه را نمی‌توان بررسی کرد. روابط بین دو کشور روسیه و سوریه در حال حاضر از طریق مقامات مسئول دو طرف حمایت می‌شوند که یا به اینجا سفر می‌کنند و یا مقامات سوری که از مسکو دیدن می‌کنند.

 

برای حل و فصل بحران سوریه تلاش می‌کنیم

 

ایزوستیا: آیا قصد دارید در آینده نزدیک به روسیه سفر کنید و یا رییس جمهوری روسیه را به کشور خود دعوت کنید؟

 

بشار اسد: البته این مسأله امکان پذیر است، ولی به نظر من در حال حاضر لازم است تا همه تلاش‌ها روی مسائل داخلی کشور معطوف شده و بحران سوریه حل و فصل شود. در حال حاضر ما هر روز مردم خود را از دست می‌دهیم، ولی زمانی که اوضاع بهبود یافت، بدون تردید مایل هستم تا به دیدار رییس‌جمهور پوتین رفته و یا از وی برای سفر به دمشق دعوت کنم.

 

آمریکا در چند جبهه به روسیه حمله کرده و اصرار دارد تا جلوی منافع این کشور در جهان را بگیرد

 

ایزوستیا: در ادامه موضوع روسیه – شما می‌دانید که روسیه در خصوص مسأله سوریه با سیاست‌های آمریکا و اتحادیه اروپا مخالفت می‌کند. چکار خواهید کرد اگر روسیه در برابر فشارهای آنها تسلیم شود؟ ایا چنین سناریویی را در نظر گرفته‌اید؟

 

بشار اسد: در شرایط کنونی مهم است که روابط روسیه و آمریکا نه تنها با توجه به بحران سوریه، بلکه در گستره وسیعتری مورد بررسی قرار گیرد. تفاوت در مواضع آنها در خصوص سوریه، تنها یکی از موارد اختلاف موجود بین این دو کشور است. با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، آمریکا فکر می‌کرد که روسیه برای همیشه از بین رفته است. ولی در اواخر دهه 90 با روی کار آمدن «ولادیمیر پوتین» روسیه به تدریج شروع به قدرت گرفتن کرد و با قدرت بر مواضع خویش تاکید کرد. البته نتیجه این مسأله آغاز جنگ سرد جدید برای نفوذ سیاسی بود. آمریکا در چند جبهه به روسیه حمله کرده و اصرار دارد تا جلوی منافع روسیه در جهان را بگیرد.

 

هدف آمریکا کاهش نقش روسیه در عرصه بین‌المللی، از جمله از طریق اعمال فشار در خصوص «مسأله سوریه» است.

 

شما ممکن است بپرسید: چرا روسیه از سوریه حمایت می‌کند؟ ولی توضیح این مسأله بسیار مهم است: روسیه امروزه از رییس‌جمهور سوریه حمایت نمی‌کند، بلکه از ملت سوریه که می‌تواند هر رییس جمهور و یا دولتی را انتخاب کند، حمایت می‌کند.

 

روسیه از اصولی که حداقل 100 سال است پیرو آنهاست، حمایت می‌کند. اصول استقلال، عدم دخالت در امور داخلی سایر کشورها. روسیه خود بارها از این مسأله آسیب دیده است.

 

گذشته از این روسیه از منافع خود در منطقه حمایت می‌کند و این حق این کشور است. این منافع، برای مثال به بندر طراطوس محدود نمی‌شود. منافع روسیه بسیار عمیق تر است. حملات تروریست‌ها به سوریه ثبات در کل منطقه خاورمیانه را در معرض تهدید قرار داده است. بی ثباتی در این منطقه روی روسیه هم تاثیر خواهد داشت و رهبران کشور شما، برخلاف بسیاری از رهبران کشورهای غربی، این مسأله را به خوبی درک می‌کنند.

 

همه قراردادهای منعقده ما با روسیه در حال اجرا هستند

 

ایزوستیا: آیا شما در حال مذاکره با روسیه در خصوص ارسال سوخت، کالا و یا تجهیزات هستید؟ به خصوص می‌خواهم در مورد قرارداد فروش سامانه موشکی «اس-300» سئوال کنم. آیا این تجهیزات به شما تحویل داده شده است؟

 

بشار اسد: مسلما هیچ کشوری نمی‌تواند از وجود تجهیزات نظامی و یا توافقات صورت گرفته نظامی خود صحبت کند، چرا که این مسائل بخشی از اسرار دولتی و نیروهای نظامی این کشور است.

 

ولی می‌خواهم به شما بگویم که همه قراردادهای منعقده ما با روسیه در حال اجرا هستند و هیچ بحرانی و یا اعمال فشاری از جانب آمریکا، اروپا و کشورهای غربی نمی‌تواند مانع از اجرای این توافقات شود. روسیه هرآنچه که ما برای دفاع از خود و ملت سوریه نیاز داریم، در اختیار ما قرار می‌دهد.

 

مواضع سیاسی روسیه و حمایت آن از سوریه نقش مثبتی بر ثبات و رفاه مردم ما دارد

 

ایزوستیا: شما انتظار چه کمک‌های را از روسیه دارید: اقتصادی یا تجهیزات نظامی؟ آیا دولت سوریه قصد دریافت وام از روسیه را ندارد؟

 

بشار اسد: زمانی که امنیت کشوری تضعیف شود، منجر به بی ثباتی در اوضاع اقتصای هم می‌شود. و آنچه روسیه بر اساس قراردادهای نظامی منعقده، در اختیار سوریه قرار می‌دهد، بدون تردید اوضاع اقتصادی در سوریه را نیز بهبود خواهد بخشید.

 

حمایت روسیه از حقوق ما مسلما باعث استقلال اقتصادی ما نیز خواهد شد. برخی کشورها که دشمن ملت سوریه هستند، بخصوص با محاصره اقتصادی، آسیب جدی به وضعیت اقتصادی ما زده‌اند، ولی روسیه دقیقا برخلاف این عمل می‌کند.

 

حمایت سیاسی روسیه و همچنین اجرای قراردادهای نظامی، برغم فشارهای آمریکا، بطور قابل ملاحظه‌ای وضعیت اقتصادی ما را بهبود بخشیده است. ضمن اینکه هر نوع اعطای وام از طرف کشور دوستی مانند روسیه به نفع هر دو طرف خواهد بود.

 

بار دیگر تایید می‌کنم که مواضع سیاسی روسیه و حمایت آن از سوریه نقش مثبتی بر ثبات و رفاه مردم سوریه دارد.

 

با اعلام عفو عمومی بسیاری از شورشیان سلاح خود را زمین گذاشته و به زندگی عادی بازگشتند

 

ایزوستیا: به مسائل سوریه باز می‌گردیم. ما می‌دانیم که شما چندین بار عفو عمومی اعلام کرده‌اید. نتیجه آن چه بود؟ آیا کسی از شورشیان عفو شده هست که در جبهه نظامیان دولتی مبارزه کند؟

 

بشار اسد: بله این درست است، اعلام عفو نتیجه مثبتی داشته است، بخصوص زمانی که تصویر حوادث سوریه برای همه آشکار شد. بسیاری از شورشیان سلاح خود را زمین گذاشته و به زندگی عادی بازگشتند. بسیاری از آنها تصمیم گرفتند که در جبهه دولت مبارزه کنند. این گروه‌ها دو دسته هستند: گروهی که فریب مطبوعات را خورده بودند و گروهی که بخاطر تهدید تروریست‌ها مجبور به پیوستن به صفوف شورشیان شده بودند. برای همین ما معتقدیم که باید راه را برای بازگشت افراد باز بگذاریم. هرچند بسیاری در سوریه مخالف اعلام عفو عمومی بودند، ولی این کار توجیه خود را یپدا کرده و وخامت اوضاع در جامعه را کاهش داد.

 

عربستان سعودی در حال جایگزین شدن قطر در عرصه تامین مالی تروریست‌ها است

 

ایزوستیا: آقای رییس‌جمهور، شما چه کسی را متحد اصلی خویش و چه کسی را دشمن اصلی خویش می‌نامید؟ روابط سوریه این اواخر با برخی کشورها مانند قطر، ترکیه و عربستان سعودی بهم خورده است. چه کسی در این خصوص مقصر است؟

 

بشار اسد: کشورهایی که پشت ما ایستاده‌اند، در عرصه جهانی روسیه، چین هستند و در سطح منطقه ایران است. من می‌توانم بگویم که در جهان تغییرات مثبتی در جریان است و برخی کشورها که بشدت مخالف ما بودند، در حال تغییر مواضع خویش هستند و برخی از هم اکنون با سوریه ارتباط برقرار کرده‌اند. کشورهایی هم هستند که مستقیما از ما حمایت نمی‌کنند.

 

در این بین کشورهایی هم هستند که آشکارا از تروریست‌ها حمایت می‌کنند، مانند قطر و ترکیه.

 

قطر حامی مالی تروریست‌هاست و ترکیه در آموزش و ایجاد کریدور برای ورود به سوریه به آنها کمک می‌کند. اکنون عربستان سعودی در حال جایگزین شدن قطر در عرصه تامین مالی تروریست‌ها است. دولت عربستان که این همه پول دارد نمی‌تواند در داخل کشور خود جامعه‌ای متمدن بوجود آورد.

 

اگر عربستان سعودی نقش اصلی حامی مالی خود را ایفاء می‌کند، در عوض ترکیه وضعیت دیگری دارد. جای تاسف دارد که کشوری مانند ترکیه را می‌توان با کمک دلار تحت هدایت خود در آورد. متاسفانه کشوری بزرگ با موقعیت راهبردی مهم توسط کشوری در خلیج فارس هدایت و کنترل می‌شود و پاسخگوی این وضعیت تنها نخست وزیر ترکیه است. ملت ترکیه که ما دارای مشترکات زیادی تاریخی و فرهنگی با آنها هستیم، در این بین مقصر نیست.

 

نقاط مشترک زیادی در روابط روسیه و سوریه وجود دارد

 

ایزوستیا: چه چیزی در پشت مواضع مشترک روسیه و سوریه قرار دارد: تنها منافع ژئوپلیتیکی است یا شباهت دو ملت که دائما با تهدیدات تروریستی مقابله می‌کنند؟

 

بشار اسد: در روابط روسیه و سوریه نقاط مشترک زیادی وجود دارد. اولین آنها این است که روسیه هم در دوران جنگ جهانی دوم طعم اشغال را چشیده و سوریه نیز چندین بار به اشغال درآمده است. دومین مسأله این است که روسیه هم مانند سوریه از مداخلات خارجی آسیب دیده است و سومین مورد تروریسم است. ما در سوریه کشته شدن مردم غیرنظامی بدست شورشیان در قفقاز شمالی را درک می‌کنیم. به همین ترتیب مردم روسیه هم به خوبی درک می‌کنند که ما اکنون در چه وضعیتی قرار گرفته‌ایم.

 

سوال: شما چه انتظاری از کنفرانس «ژنو-2» دارید؟

 

اسد: هدف از کنفرانس ژنو آماده سازی شرایط برای حل و فصل سیاسی بحران سوریه است. ولی ما نمی‌توانیم گفت‌وگو با جهت گیری سیاسی را تا زمانی که ترورویسم از خارج حمایت می‌شود، آغاز کنیم. انتظار ما از کنفرانس ژنو آن است که بر کشورهایی که از تروریسم در سوریه حمایت می‌کنند، فشار وارد کند. آنها باید از ارسال سلاح برای ترورویست‌ها در سوریه دست برداند. زمانی که این مسأله محقق شد، آسان تر می‌شود روی فراهم شدن زمینه برای گفت‌وگوهای سیاسی بین همه طرفین سوری برای روشن کردن سرنوشت آتی کشور و اصلاح قوانین و قانون اساسی کار کرد./994/ب101/د
منبع: فارس

ارسال نظرات