بررسی دلایل غیبت بن سلمان در رسانهها
به گزارش خبرگزاری رسا، شامگاه 21 آوریل بود که برخی فعالان فضای مجازی قطری و سعودی از وقوع تیراندازی در نزدیکی کاخ پادشاه سعودی در منطقه «الخزامی» واقع در شهر ریاض خبر دادند که برای ساعتها ادامه پیدا کرد و فیلمهایی از این رخداد نیز در شبکههای اجتماعی پخش شد.
در آن زمان برخی از رسانهها از احتمال کودتای برخی از شاهزادگان سعودی و تلاش آنها برای ترور «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان سعودی خبر دادند و برخی دیگر نیز، آن را یک عملیات پیچیده امنیتی طراحیشده از سوی رزمندگان یمنی در پاسخ به جنایات آلسعود در یمن ذکر کردند.
رسانههای سعودی و در رأس آن شبکههای العربیه و الحدث تا زمان صدور بیانیه پلیس شهر ریاض از پرداختن به این حادثه طفره رفتند؛ پلیس ریاض شب حادثه با تأیید خبر تیراندازی در اطراف کاخ سعودی، دلیل آن را ورود یک پهپاد اسباببازی به حریم هوایی کاخ دانست.
با این حال، رسانههای معارض و کاربران توییتر از چیز دیگری سخن میگفتند و هشتگ «تیراندازی در الخزامی» که در کمتر از نیمساعت به ترند تبدیل شد و فیلمهایی که از تیراندازی و شنیدهشدن صدای شلیک ممتد به اشتراک گذاشته شد، چیزی غیر از ادعای پلیس ریاض را نشان میداد.
مجتهد، فعال توییتری و افشاکننده اسرار داخلی آلسعود، با رد روایت حکومت سعودی از حادثه تیراندازی، به نقل از منابع آگاه خود نوشت: «هدف حمله شخص محمد بن سلمان بوده و هفت تن از طرفین در این درگیری کشته شدهاند. مهاجمان گریختهاند و شاید مهاجمان از پهپاد هم کمک گرفته باشند و این تیراندازی یک ساعت ادامه داشته است.»
این اولین بار نبود که افراد ناشناس اقدام به انجام عملیات علیه سران سعودی به ویژه ولی عهد سعودی میکردند؛ 6 ماه پیش از وقوع این حادثه، وزارت کشور سعودی در بیانیهای اعلام کرده بود که یک فرد مسلح با سلاح کلاشنیکف و چند نارنجک، به نیروهای گارد پادشاهی کاخ سعودی در شهر جده حمله کرده است.
با این حال علت تیراندازی در دومین حمله به کاخ سعودی در شهر ریاض چه ورود پهپاد اسباببازی باشد چه درگیری افراد مسلح با نیروهای گارد پادشاهی، یک چیز مشکوک بهنظر میرسد و آن عدم ظهور محمد بنسلمان در رسانههای این کشور پس از این حادثه است؛ ولیعهدی که تا پیش از این، اخبار مربوط به سخنان، دیدارها و اقدامات وی، تیتر روزانه رسانههای سعودی بود.
پیشتر، برخی از منابع، شب حادثه، از احتمال زخمیشدن بنسلمان خبر داده بودند ولی آنچه مسلم بوده، این است که ولیعهد سعودی پس از این حادثه در رسانهها تقریباً حضوری نداشته و از سرنوشت وی خبری در دست نیست.
محمد بنسلمان حتی هنگام سفر «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا به عربستان سعودی که اولین سفر خارجی او بعد از تصدی پست وزارت خارجه بود، در رسانهها ظاهر نشد و این، «عادل الجبیر»، فقط همتای سعودی پامپئو بود که با او دیدار و نشست خبری مشترک داشت.
این در حالی است که رسانههای سعودی، دیدار ولیعهد این کشور با «رکس تیلرسون»، وزیر خارجه سابق آمریکا را پوشش داده بودند و تصاویر این دیدار منتشر شده بود.
بیش از 20 روز از حادثه تیراندازی میگذرد ولی هنوز علت این غیبت ولیعهد سعودی مشخص نیست و اینکه آیا این مسئله به ترس او از ترور برمیگردد یا اینکه حادثهای برای او رخ داده و مانع حضور او در ملأ عام و رسانهها میشود. در این باره نمیتوان با قطعیت اظهار نظر کرد.
عربستان سعودی با تأخیر، چند روز پس از این حادثه تلاش کرد با انتشار فیلمها و عکسهایی از دیدار ولیعهد سعودی با برخی مقامات محلی و خارجی نشان دهد که او در سلامت کامل به سر میبرد ولی بررسی این موارد نشان میدهد که ممکن است این دیدارها، مربوط به قبل از حادثه بوده و احتمال دارد با هدف سرپوش گذاشتن بر حوادث حادثه تیراندازی بعدها منتشر شده باشند.
آنچه مسلم است، به هر دلیل و فارغ از هرگونه قضاوت، ولیعهد سعودی پس از حادثه تیراندازی حضور قابل توجهی در انظار عمومی نداشته و تنها حضور رسمی و علنی وی در مقابل دوربینهای خبرنگاران و پخش زنده تلویزیونی دیدارها و مراسمات، میتواند این ابهام را روشن کند./۸۴۷/ب۱۰۳/ف
منبع: فارس