۰۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۷:۴۷
کد خبر: ۲۶۳۶۸۹

نشست علمی شناخت جنبش انصارلله و سیاست ایران در قبال یمن

خبرگزاری رسا ـ در نشست علمی جریان شناسی و سیاست ایران در قبال یمن، ضمن بررسی ماهیت جنبش انصارالله به شرح اهداف استعمارگرانه آمریکا در منطقه پرداخته شد.
نشست علمي جريان شناسي يمن در قم

 

به گزارش خبرگزاری رسا، نشست علمی "جنبش انصارالله یمن و جریان‌های رقیب و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران"، در شهر مقدس قم با حضور طلاب و اساتید حوزه علمیه برای بررسی آخرین اخبار یمن و جریان شناسی در این کشور، برگزار شد.

 

 

دکتر سید علی موسوی نژاد: مردم یمن هیچ نقطه اشتراکی با وهابیت ندارند


در این جلسه دکتر سید علی موسوی نژاد، کارشناس ارشد مسایل یمن در این جلسه به تشریح مذاهب موجود در یمن پرداخت و گفت: پیروان اهل سنت در یمن غالبا شافعی هستند و دین اسلام از طریق همین شافعی‌ها به کشورهایی مانند اندونزی و مالزی  و دیگر کشورهای آسیای دور منتقل شد و اکثر مسلمانان این کشورها شافعی هستند.


وی در توضیح ویژگی‌های شافعی‌های یمن گفت: آنها هیچ نقطه اشتراکی با وهابی‌ها ندارند و سادات در میان مناطق شافعی نشین یمن و قبایل جنوبی از احترام بالایی برخوردار هستند. به همین دلیل وهابیت، سلفیت و القاعده در این مناطق نمی‌توانند راه به جایی ببرند.


این کارشناس مسایل یمن، از جریان دیگری موسوم به "حراک جنوبی" سخن گفت و افزود: این جریان که در جنوب یمن فعالیت‌های گسترده‌ای داردند به دو دسته تقسیم می‌شوند که دسته اول افراطی‌های جنوبی هستند که به دنبال استقلال منطقه جنوبی به مرکزیت عدن از منطقه شمالی هستند و دسته دیگر تنها خواهان رسیدگی بیشتر و همکاری بیشتر در مسایل مربوط به کشور هستند.


موسوی نژاد از تلاش عربستان برای اتحاد حراک جنوبی و افراد اخوانی و سلفی در تعز و عناصر القاعده در استان ابین و مأرب خبر داد که تا کنون این تلاش‌ها بی نتیجه ‌بوده است و آل سعود نتوانسته است از این طریق حتی شرایط را برای بازگشت عبد ربه منصور هادی، رییس جمهور مستعفی و فراری یمن فراهم کند.

 

 

دکتر مصطفی مصلح نژاد: آمریکا و عربستان به دنبال زدن برچسب کودتا به انصار الله یمن هستند

 


دیگر سخنران این جلسه دکتر مصطفی مصلح زاده، سفیر سابق ایران و کارشناس مسایل سیاسی منطقه در اردن بود که به بررسی جریان‌های سیاسی فعال در یمن و سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران در قبال مسایل جاری یمن پرداخت. 


وی ضمن توضیح موارد اختلاف مولفه‌های کودتا و انقلاب، به تشریح ماهیت جنبش انصارالله و اقدامات این جنبش تحت عنوان انقلاب پرداخت و افزود: آمریکا، عربستان و هم‌پیمانان آن‌ها در همه کشورها، حرکت جنبش انصارالله را با عنوان کودتا خطاب می‌کنند تا افکار عمومی را علیه این جریان انقلابی داشته باشند؛ این در حالی است که خیزش این جنبش مردمی هیچ تناسبی با مولفه‌های ذاتی کودتا ندارد و با این حجم وسیع از حمایت مردمی، تنها عنوان انقلاب را می‌توان بر آن نهاد.


سفیر سابق ایران در اردن از نگاه ایران به این جنبش و مقایسه آن با نگاه سازمان ملل سخن گفت و اظهار داشت: تفاوت تعریف خیزش مردمی انصارالله در اینکه این خیزش کودتا است و یا انقلاب زمانی مشخص‌‎ می‌شود که ایران با دید یک انقلاب مردمی به این خیزش می‌نگرد و با تمام توان از آن حمایت می‌کند و هیچ مشروعیتی برای دولت تبعیدی منصور هادی قایل نیست؛ اما در مقابل سازمان ملل که تحت نفوذ آمریکا و هم‌پیمانان اوست این حرکت عظیم را کودتا می‌خواند و در پی بازگرداندن منصور هادی به راس دولت یمن است و به صدور قطعنامه علیه انصارالله می‌پردازد.


این کارشناس سیاسی به اهداف پشت پرده آمریکا و استعمارگران از تجزیه کشورهای منطقه اشاره و تصریح کرد: اولا عربستان در سطحی نیست که بخواهد جنگی را با اختیار خود آغاز کند. ثانیا شکی نیست که بازی‌گردان اصلی تجاوز عربستان به یمن آمریکا است و  آمریکا در یک استراتژی بسیار پیچیده چند هدف را به طور همزمان دنبال می‌کند. اول اینکه اگر آمریکا بخواهد یک بازار بسیار پر سود برای فروش تسلیحات خود داشته باشد باید درگیری‌ها در منطقه استمرار پیدا کند. از این رو ما می‌بینیم که آمریکا از یک طرف از دولت عراق حمایت می‌کند و از سوی دیگر به داعش کمک رسانی می‌کند و یا در گفت‌وگوهای ملی از انصارالله سخن می‌گوید و از سوی دیگر حامی منصور هادی می‌شود.


مصلح زاده بخش دیگر استراتژی آمریکا در منطقه را حفظ امنیت نفتی عربستان در منطقه دانست و افزود: آمریکا در این استراتژی پیچیده از سویی باید طرف‌های درگیر را  با اختلاف افکنی در وضعیت درگیری نگه دارد و از سوی دیگر امنیت نفتی عربستان را حفظ کند. برای استمرار درگیری‌ها تجزیه کشورها یک راه حل اساسی برای آمریکا است. اما پیچیدگی این استراتژی زمانی روشن می‌شود که آمریکا باید در کنار تمام این مسایل امنیت اسراییل رانیز تامین کند.


وی مولفه‌های این استراتژی آمریکا در منطقه را دقیقا نقطه مقابل استراتژی ایران در منطقه دانست و گفت: ایران به دنبال وحدت هر چه بیشتر مسلمانان و عدم تجزیه کشورهای منطقه است و همچنین به تقویت انصارالله یمن و حزب الله لبنان و دیگر قدرت‌های مقابل اسراییل می‌پردازد و در حقیقت ایران تنها سد مستحکمی است که توانسته تا کنون آمریکا را از رسیدن به اهداف استعمارگرانه در منطقه منع کند./1321/ب201/ک

ارسال نظرات