افشاگری ویکی لیکس از دیپلماسی «دسته چک» عربستان
به گزارش خبرگزاری رسا، نیویورک تایمز به قلم بن هوبارد نوشت: کشور پادشاهی عربستان با دو بازوی ثروت عظیم نفتی و قدرت نفوذ دینی خود ؛ به صراحت توانسته است ظرف سال ها رویدادهای منطقه را شکل دهی کند و با این دو حربه گرایش بسیاری از شخصیت های سیاسی منطقه را به جهان بینی خود معطوف دارد.
این رسانه آمریکایی نوشت: 'سایت افشاگر 'ویکی لیکس' روز جمعه گذشته اسنادی محرمانه را که از یک خزانه اطلاعاتی از درون وزارت خارجه عربستان لو رفته است، منتشر کرد .'
نیویورک تایمز نوشت:' اسناد لو رفته آنگونه که انتظار می رود تکان دهنده نیست، بلکه اصل قضیه مربوط است به دیپلماسی این پادشاهی که به گواه اسناد فاش شده به حق باید آن را 'دیپلماسی دسته چک' خواند. بسیاری این پادشاهی را 'عموی ثروتمند' خاورمیانه می شناسند.'
این رسانه آمریکایی ادامه داد: این اسناد محرمانه بر یک نکته صراحت دارد، 'دیپلماسی دسته چک 'عربستان .
بر اساس این گزارش، موضوعات مندرج در این اسناد دایره وسیعی از سیاست ها و بذل و بخشش های پادشاهی عربستان را به تصویر می کشد: شنود کردن از آمریکا و یا حمل کیسه های مملو از پول با کشتی برای گروههای مسلح در سطح جهان ، درخواست ویزای 'محمد مرسی' قبل از انتخاب شدن به ریاست جمهوری مصر برای سفر حج خانواده اش، گدایی یک سیاستمدار لبنانی از عربستان برای پرداخت حقوق محافظانش، درخواست 2 هزار دلار کمک مالی به وسیله خبرگزاری رسمی دولتی کشور گینه برای حل مشکلات عدیده این خبرگزاری و بسیاری حقایق دیگر. همه این افراد دلایل موجهی برای درخواست کمک مالی از عربستان داشته اند.
این رسانه آمریکایی ادامه داد: تمام این اسناد حقایقی است از درون دیپلماسی کشوری به غایت پنهان و پوشیده و از تعاملات پیچیده میان این پادشاهی با مراجعه کنندگانش از آفریقا گرفته تا استرالیا.
نیویورک تایمز نوشت: وزارت خارجه عربستان لو رفتن این اسناد را حمله الکترونیکی به این وزارتخانه خوانده و به شهروندان سعودی هشدار داده است که با در اختیار گذاردن اطلاعات با دشمنان وطن همکاری نکنند.
بر اساس این گزارش، وزارت خارجه عربستان، بسیاری از این اسناد را ساختگی خوانده و هشدار داده است که با توزیع کنندگان این اسناد محرمانه برخورد قانونی خواهد کرد .
این رسانه آمریکایی نوشت: 'ویکی لیکس ' بیش از 60 هزار سند محرمانه متعلق به وزارت خارجه عربستان را افشا گری کرده و وعده داده است تعداد بیشتری از این اسناد را منتشر خواهد کرد. این اسناد گستره وسیعی دارد و از اوراق هویت گرفته تا درخواست ویزا و دستور العمل های این پادشاهی در مورد رسانه ها را شامل می شود.
بر اساس این گزارش، مهمترین اسناد که حاوی اطلاعات ذیقیمت است شامل اسناد محرمانه دیپلماتیک مربوط به سفارتخانه های عربستان در سراسر جهان است که برای تصمیم گیری در مورد موضوعات مربوطه به پادشاه ارجاع داده شده است. درخواست کمک 'سمیر جعجع ' سیاستمدار مسیحی لبنانی برای حل مشکلات مالی حزبش نیز از جمله این موضوعات است.
نیویورک تایمز ادامه داد: بسیاری از اسناد ناقصند و شناسایی صحیح تاریخ و متن آن دشوار است و بسیاری هم مشخص نمی کند پادشاه کدام تقاضا را تائید کرده و به آنها رسیدگی کرده است .
این نشریه آمریکایی نوشت: بخش اعظم این اسناد مربوط به دوران پرآشوب خاورمیانه مربوط به سال 2011 است که قیام های مردمی در جهان عرب جمعی از رهبران عرب را سرنگون کرد و این روند تا اوائل امسال هم ادامه داشت.
بر اساس این گزارش، واقعیت آشکار و مسلم در همه این اسناد، تلاش های عربستان به عنوان یک قدرت سنی مذهب در راه مقابله با سطح نفوذ ایران و رقیب منطقه ای ریاض و نیروهای حزب الله است.
نیویورک تایمز نوشت: در این ارتباط ' عبدالخالق عبدالله ' استاد علوم سیاسی دانشگاه امارات می گوید: ' در این اسناد مطلب تکان دهنده ای که امنیت عربستان را به خطر افکند، وجود ندارد.
وی می افزاید: همه می دانند دیپلماسی عربستان 'دیپلماسی دسته چک ' است.
عبدالله تصریح می کند: عربستان اینک مجبور است برای موکلانش با سایر کشورهای ثروتمند مانند قطر، کویت و امارات به رقابت بپردازد.
به گفته این تحلیلگر سیاسی، شگفتی موجود در این اسناد این است که شاهزاده 'سعود الفیصل' وزیر خارجه اسبق عربستان برای کار کردن در همه امور حتی ریزترین آنها ناچار بوده است به دنبال کسب اجازه از پادشاه باشد.
دکتر عبدالله می افزاید: به نظر می رسد پادشاه عربستان ، پادشاه در همه شئون کشور است فارغ از اینکه شما شاهزاده باشید یا یک فرد عادی.
نیویورک تایمز ادامه داد: نظر شماری از تحلیلگران این است که این اسناد چندان هم مهم نیست زیرا مشابه همین فعالیت ها را بسیاری از کشورها از جمله امریکا انجام می دهند.
بر اساس این گزارش، 'بروس ریدل' از افسران سابق سازمان 'سیا' که امروز از اعضای 'موسسه بروکینگز ' است درباره این موضوع می گوید: ' شواهد بدست آمده دلالت بر محوری بودن کار دستگاه اطلاعاتی در این پادشاهی دارد که وزیر خارجه اغلب در این حلقه جایی ندارد'.
ریدل می افزاید: سپردن کار بدست دستگاه اطلاعاتی، به سعودی ها اجازه می دهد به نحوی قابل قبول همه چیز را انکار کنند و مساله را به سایر سرویس های اطلاعاتی که به شورشیان کمک می کنند، ربط دهند.
بر اساس این گزارش، طبق این اسناد، مسوولان رده بالای این پادشاهی تمام اخبار رسانه های داخلی و خارجی را منطبق با منویات حاکمیت شکل دهی می کنند.
در بخش دیگری از گزارش نیویورک تایمز آمده است: یک سند مربوط به سال 2012 به مکالمه میان عربستان با روسیه بر سر بحران سوریه می پردازد و به موجب این مکالمه، دولت عربستان، رسانه های این پادشاهی را ملزم می سازد اخبار خود را به گونه ای پرداخت نکنند که تخریب شخصیت مقامات روسی شود چراکه این امر مغایر با منافع ملی عربستان است.
این رسانه آمریکایی ادامه داد: گمشدن این اسناد شواهدی است که بر حمایت مستقیم سعودی ها از گروه های مخالف و تروریست در سوریه و یا هر نقطه دیگر دلالت می کند.
نیویورک تایمز ادامه داد: یکی از اسناد از اعمال فشار دولت عربستان بر یک شبکه ماورای عرب خبر می دهد که مانع از انتشار امواج یک شبکه تلویزیونی ایرانی (العالم) می شود.
این رسانه آمریکایی افزود: در سندی دیگر ، وزارت خارجه عربستان از تغذیه کننده شبکه ماهواره ای می خواهد مانع ارسال امواج هوایی یک شبکه تلویزیونی ایران (العالم ) شود. وزارت خارجه عربستان از این شبکه می خواهد با استفاده از فناوری، دست کم قدرت پخش این شبکه را تضعیف کند.
نیویورک تایمز ادامه داد: برخی اسناد به فعالیت های عربستان برای حفظ قدرت نفوذ منطقه ای خود استناد دارد. در یکی از این اسناد عربستان با همکاری قطر، دیگر پاشاهی حاشیه خلیج فارس و برخوردار از ثروت نفتی که آن نیز به کاربرد ' دیپلماسی دسته چک 'مشهور است، هردو برای دامن زدن به آتش تنش ها در یمن در همسایگی جنوب عربستان تلاش می کنند. این تلاش با حمایت 250 میلیون دلاری از یک سیاستمدار ثروتمند صورت می گیرد./982/ب101/د
منبع: ایرنا