خشم قاهره از مداخله سعودی درآفریقا
به گزارش خبرگزاری رسا، روزنامه لبنانی الاخبار روز جمعه نوشت: اعلام تصمیم رژیم سعودی برای ساخت پایگاهی نظامی در جیبوتی، خبری ناگهانی برای دستگاه های حاکمیتی مصر نبود چرا که در جریان جزئیات دیدارهای مسوولان سعودی و مسوولانی از چند کشور آفریقایی که پشت درهای بسته برگزار می شد، قرار داشتند.
مسوولانی از کشورهای آفریقایی همچون اریتره، اتیوپی، سومالی، اوگاندا در سفرهای متعدد به ریاض، درباره مسائل مختلفی همچون هماهنگی های نظامی و سیاسی مذاکراتی با مقامات سعودی انجام داده اند.
مسوولان این کشورها در ازای همکاری های نظامی، قول هایی از مقامات سعودی برای برخورداری از هدایا و امتیازها گرفته اند.
طبق گزارش های تهیه شده از سوی طرف های مصری، همکاری ها بین مغرب و سعودی در محدوده وسیعی در جریان است و به ورود گسترده سعودی در آفریقا منجر می شود.
این همکاری ها با بازگشت مغرب به اتحادیه آفریقا پس از سه دهه تعلیق عضویت آن همزمان شده است.
«محمد ششم» پادشاه مغرب هم در راستای تلاش برای احیای جایگاه کشورش در شاخ آفریقا، سفری به چند کشور آفریقایی انجام داد.
گزارش ها نشان می دهد سعودی ها در ازای حضور نظامی نیروهای این کشورها در یمن، وعده های چند میلیون دلاری داده اند.
سعودی همچنین با هدف نظارت بر آمد و شد ناوگان دریایی و مقابله با آنچه «خطر نفوذ ایران» می خواند، قصد ایجاد پایگاه نظامی در جیبوتی را دارد و براین اساس وعده سرمایه گذاری های گسترده در بخش کشاورزی این کشور طی ماه های آینده را داده است.
اما قاهره از تحرکات سعودی که بدون هماهنگی با مصر جریان دارد، تعجب کرده است، چون جمع آوری اطلاعات از طریق سفارت خانه های مصر و یا در نتیجه همکاری امنیتی با برخی از این کشورها صورت گرفته است.
استقبال « عبدالفتاح السیسی» رییس جمهوری مصر از همتای اریتره ای خود این پیام را برای حکومت سعودی داشت که تحرکات آن باید با اطلاع قاهره صورت گیرد به ویژه در سومالی و اریتره که مصر حضوری قوی دارد.
مقامات سومالی به همتایان خود در قاهره گفته اند که سرمایه گذاری های سعودی ها در برهه اخیر به ویژه بعد از قطع رابطه با تهران افزایش پیدا کرده است.
به گزارش ایرنا، مقامات سومالی گفته اند که در این شرایط سخت اقتصادی، پول های سعودی را پذیرفته اند تا صرف زیر ساخت ها کنند.
قاهره معتقد است همزمانی تحرکات سعودی با تنش بین مسوولان دو کشور باعث افزایش حالت دشمنی بین دو طرف می شود و هر یک از آنها می خواهد طرف مقابل اقدام به عذرخواهی از دیگری کند.
عبدالفتاح السیسی رییس جمهوری مصر، سامح شکری وزیر خارجه خود را مامور سفر به چند کشور آفریقایی در آینده نزدیک کرده و خود نیز در اجلاس سران کشورهای آفریقایی که قرار است در ماه ژانویه برگزار شود، شرکت خواهد کرد.
به این ترتیب مصر به دنبال ایجاد هماهنگی بین قاهره و پایتخت های آفریقایی و اتخاد مواضع مشترک منطقه ای و بین المللی از جمله در قبال تحرکات سعودی است.
همزمان با همکاری های سعودی و مغرب که باهدف خارج کردن قاهره از میدان صورت گرفته، امارات نیز درصدد سرمایه گذاری در آفریقا به بهانه تامین منابع غذایی خود از طریق کشت زمین های حاصلخیز و در واقع همسو کردن کشورهای آفریقایی با خود است./982/ب102/د