انتقاد روزنامه آمریکایی از «وحشیگری» عربستان در قبال مخالفان خود
به گزارش خبرگزاری رسا، در حالی که حمایتهای همه جانبه آمریکا از عربستان سعودی و مواضع سیاست خارجی آن از قبیل جنگ خونبار ائتلاف سعودی در یمن ادامه دارد، روزنامه «واشنگتن پست» سرمقالهای با این عنوان منتشر کرد: «بهای اعتراض در عربستان سعودی، وحشیانه است».
در سرمقاله این روزنامه معتبر آمریکایی، با اشاره به ادعاهای مطرح شده در طرح ۲۰۳۰ به ویژه در بخش مربوط به حقوق بشر آمده است: «شاید پادشاه و ولیعهد بروشور منتشر شده خودشان درباره طرح ۲۰۳۰ را نخوانده باشند».
در ابتدای سرمقاله «واشنگتن پست» آمده است: «در طرح پر زرق و برق عربستان سعودی برای نوسازی این کشور موسوم به طرح ۲۰۳۰ تعهد شده است که این رژیم به همه ایدهها و نظرات "شهروندانش گوش خواهد داد" و خواهان "دادن فرصت به همگان برای گفتن حرفهایشان" است. حقیقت اما آنچنان زیبا نیست. حرف زدن و اظهار عقیده در عربستان سعودی میتواند به اعدام و سر بریدن منتهی شود.»
رسانه آمریکایی ادامه داد: «اسراء الغمغام شیعه ۲۹ ساله و فعال حقوق بشر دسامبر ۲۰۱۵ به همراه شوهرش موسی الهاشم بازداشت شدند و او بدون داشتن هر گونه وکیلی در بازداشتگاه موقت بوده است. او رهبر یکی از تظاهرات ضد حکومتی در منطقه قطیف در شرق عربستان سعودی از زمان آغاز بهار عربی در سال ۲۰۱۱ بوده؛ اعتراضهایی که خواست آن پایان دادن به تبعیض علیه شیعیان و آزادی زندانیان سیاسی بود. اکثریت (جمعیت) عربستان سعودی مسلمان سنی و پادشاهی آن هم سنی [وهابی] است».
بنا بر این گزارش، دیدهبان حقوق بشر اعلام کرده که «گناه و تخلف خانم الغمغام، "مشارکت در تظاهرات در منطقه قطیف"، "تهییج به تظاهرات"، "دادن شعارهای خصمانه علیه رژیم"، "تلاش برای تشویش افکار عمومی"، "فیلمبرداری از اعتراضها و انتشار آن در شبکههای اجتماعی" و "حمایت معنوی از اغتشاشگران" بوده است».
واشنگتن پست تصریح کرد: «حاکمان عربستان سعودی اصلا تحمل مخالفت را ندارند و با اقداماتی از قبیل زندان و شلاق زدن در انظار عمومی، هرگونه مخالفتی را به شدت مجازات میکنند. ششم آگوست یکی از دادستانها برای خانم غمغام، شوهر و چهار تن دیگر درخواست اعدام کرد. اگر او اعدام شود، او اولین زنی خواهد بود که در عربستان سعودی به دلیل اعتراض مسالمتآمیز اعدام میشود؛ مجازاتی که معمولا برای جرایم خشونت آمیز مورد استفاده قرار میگیرد».
رسانه آمریکایی نوشت: «درخواست دادستانی برای صدور حکم اعدام به دادگاه رسیدگی به جرائم جنایی عربستان سعودی که برای مقابله با جرائم مرتبط با تروریسم ایجاد شده، ارجاع شد. از این دادگاه به طرز فزایندهای به عنوان چماق علیه مخالفان و ناراضیان استفاده میشود. قرار است قاضی ۲۸ اکتبر، حکم اعدام را بررسی کند. اگر تصمیمی در این باره گرفته شود، قبل از اجرایی کردن آن، این تصمیم مورد بررسی پادشاه قرار خواهد گرفت».
نویسندگان سرمقاله واشنگتن پست افزودند: «اعدام یک فعال حقوق بشر به خاطر اعتراض مسالمت آمیز، وحشیانه است چه زن باشد و یا مرد. عربستان سعودی اخیرا از انتقادهای حقوق بشری کانادا برآشفت و ادعا کرد که این مواضع، دخالت در امور داخلی عربستان سعودی است اما واقعا امکان ندارد که بشود به چنین اقداماتی بیتوجه بود. اتخاذ موضع قویتر آمریکا به عنوان قدرتمندترین دموکراسی در جهان علیه چنین اقدامات ضد حقوق بشری، دلگرمکننده خواهد بود».
تاکید این روزنامه بر لزوم اتخاذ موضع قویتر آمریکا در باره مسائل حقوق بشری و تنش اخیر بین کانادا و عربستان سعودی، در حالی مطرح شده که پیشتر برخی رسانههای آمریکایی از موضع انفعالی واشنگتن درباره این تنش انتقاد کرده بودند.
واشنگتن پست ادامه داد: «پادشاهی (عربستان سعودی) در حال سرکوب ادامهدارِ مخالفان و اعتراضها بوده است. مقامهای سعودی، رئوف بداوی وبلاگنویس را به خاطر پیشنهادش مبنی بر اینکه پادشاهی به میانهروی نیاز دارد و سمر بداوی خواهرش را به خاطر تبلیغ و حمایت از حقوق بشر، زندانی کردند. آیا واقعا تاکید و تبلیغ آنها اینقدر خطرناک بود؟»
در پایان سرمقاله این روزنامه، حکام عربستان سعودی، «مستبد» و «خودکامه» خوانده شدند.
واشنگتن پست نوشت: «در چشمانداز ۲۰۳۰ محمد بن سلمان ولیعهد، تصریح شده "ارزشهای میانهروی و تسامح، بنا و اساس موفقیت ما خواهد بود". در این سند آمده که اصول عربستان سعودی در بر گیرنده "حقوق بشر بر آمده از وظیفهشناسی" است. شاید پادشاه و ولیعهد باید بروشور منتشر شده خودشان را بخوانند و تحت تاثیر آن قرار گیرند. آنطوری که اکنون رفتار میشود این است که آنها مانند افراد مستبد متعلق به یک دوره تاریکتر رفتار میکنند»./۸۴۷/ب۱۰۳/ع
منبع: فارس