۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۸:۲۷
کد خبر: ۲۰۵۹۰۰
تقریرات درس علامه حسن‌زاده آملی؛

کتاب دروس شرح اشارات و تنبیهات ابن سینا(نمط اول: طبیعیات) منتشر شد

خبرگزاری رسا ـ کتاب دروس شرح اشارات و تنبیهات ابن سینا (نمط اول؛ طبیعیات) تقریرات علامه حسن‌زاده آملی به اهتمام حیدر ضیایی از سوی انتشارات آیت اشراق به زیور چاپ آراسته شد.
کتاب دروس شرح اشارات و تنبيهات ابن سينا(نمط اول: طبيعيات)

 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، این کتاب از: «مقدمه، تفاوت جسم با جرم، طفره چیست، نصایح مشفقانه، فی اثبات الهیولی ببرهان الوصل و الفصل، فی اثبات تناهی الابعاد بالبرهان السلمی و برهان المسامتة، فی بیان امتناع انفکاک الصورة الجسمیة عن الهیولی، فی امتناع انفکاک الهیولی عن الصورة الجسمیة» جمع آوری شده است.

 

در نمط اول این کتاب، اصول مسائل طبیعی که دوازده مسئله است عنوان می‌شود، جناب شیخ در منطق اشارات عنوان نهج را بکار برده است ولی در بخش حکمت عنوان نمط را به کار برده است، فخر رازی در توجیه آن می‌گوید، چون منطق طریق است، راه است، وسیله است برای فهم فکری حقایق و کلمه نهج هم به معنای طریق است، لذا در منطق عنوان نهج اختیار شده است اما فلسفه و حکمت، مقصد است، هدف است لذا عنوان نمط که به معنای بساط و محل توقف است اختیار شده است.

 

بنای جناب شیخ در این کتاب این است که هر کجا می‌خواهد رأی باطلی را عنوان بفرماید، از او به وهم تعبیر می‌کند، و هر کجا می‌خواهد برهانی اقامه نماید در ابطال نمودن آن رأی باطل از او به اشاره تعبیر می‌کند.

 

در مقدمه این کتاب در رابطه با مرکب‌بودن جسم آمده است: «کسانی که جسم را مرکب می‌دانند، دو طایفه‌اند: طایفه اول مشاءاند، که قائل‌اند جسم مرکب از ماده و صورت است، مرحوم آخوند هم در اسفار همین مبنا را پذیرفته‌اند. طایفه دوم قائل‌اند که جسم مرکب از اجزاء لاتتجزی است، یعنی اجزاء صغار صلبه، اجزاء کوچک سفت و سخت، که قابل تجزیه نیستند و در زبان خارجی به آن‌ها اتم گفته می‌شود، و در کتاب‌های پیشینیان از آنها به جوهر فرد تعبیر نموده‌اند.

  

از دیگر عناوین این کتاب می‌توان به: «مقام لایقفی انسان، فی اثبات الصورة النوعیة، معطی وجود حق تعالی است، فی بیان کیفیة تعلق الهیولی بالصورة، عظمت علامه حلی، نصایح سازنده، امام کیست، واسطه فیض، فی احکام مقادیر، فی امتناع تداخل الابعاد، فی ابطال الخلاء، فی الجهة، عجز انسان در تسمیه الوان» اشاره کرد.

 

در بخشی از فصل فی امتناع انفکاک الهیولی عن الصورة الجسمیة می‌خوانیم: «اگر هیولی بدون صورت جسمیه باشد و دارای وضع و قابل انقسام نباشد، که در این صورت می‌شود موجود ابداعی و مجرد، چگونه وقتی صورت جسمیه به او ملحق شود، ذات وضع می‌گردد؟ چگونه موجود مجرد مادی می‌گردد؟ این مطلب از جهت تکوینی محال است، البته جناب شیخ از این راه وارد نشد و شاید علتش این باشد که هنوز موجود مجرد را اثبات نفرمود.»

 

این کتاب یک مجموعه 10 جلدی است که نمطهای آن جداگانه چاپ شده است که عبارتند از: «کتاب اول و دوم در باب طبیعیات، سوم: نفس، چهارم: وجود و علل، پنجم: صنع و ابداع، ششم: غایات و مبادی، هفتم: تجرید، هشتم: البهجة و السعادة، نهم: مقامات العارفین و دهم: اسرار آیات».

 

قابل ذکر است، کتاب دروس شرح اشارات و تنبیهات ابن سینا(نمط اول: طبیعیات) تقریرات علامه حسن‌زاده آملی به اهتمام حیدر ضیایی در 532 صفحه و با شمارگان 1000 نسخه و به قیمت 25000 تومان با کوشش انتشارات آیت اشراق به زیور چاپ آراسته شده است./992/پ202/ق

ارسال نظرات