چهل و پنجمین شماره فصلنامه انتظار موعود راهی بازار نشر شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، فصلنامه علمی ـ ترویجی(حوزوی) انتظار موعود ویژه تابستان 1393 به مدیر مسؤولی حجتالاسلام والمسلمین محسن قرائتی از سوی مرکز تخصصی مهدویت حوزه علمیه قم منتشر شد.
در این شماره از فصلنامه این مقالات را مطالعه میکنیم:
توسعه فرهنگی در عصر ظهور و چشمانداز آن در جامعه منتظر
درآمدی بر مبانی الگوی اسلامی پیشرفت با الهام از ویژگیهای جامعه عصر ظهور
شاخصههای سیاسی توسعه و پیشرفت از منظر اسلام با تکیه بر حکومت امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف
بررسی مناسبات انتظار موعود و الگوی اسلامی پیشرفت در اندیشه حضرت آیتالله خامنهای
چرایی و ضرورت الگوگیری از آرمان شهر مهدوی و نقش الگویی آن در توسعه و پیشرفت جامعه حاضر
توسعه فرهنگی در عصر ظهور و چشمانداز آن در جامعه منتظر
رحیم کارگر
چکیده: توسعه فرهنگی، ایجاد شرایط و امکانات مادی و معنوی مناسب برای افراد جامعه، به منظور شناخت جایگاه آنان و افزایش دانش و معرفت انسانها و آمادگی برای تحول و پیشرفت در پذیرش اصول کلی آن است. هدف نهایی توسعه فرهنگی، باید رشد و تعالی انسان، در همه ابعاد باشد. رشد مادی نیز زمینهساز و لازمه تعالی انسانی است. روشن است که دستیابی به این هدف جز در صورت مناسب بودن بستر زیست انسان، محقق نمیشود. این مهم در جامعه آرمانی اسلام (جامعه موعود مهدوی) مورد توجه جدی قرار گرفته؛ در آن به مقوله فرهنگ و توسعه فرهنگی اهمیت خاصی داده میشود و فرهنگ جدیدی جایگزین فرهنگهای منحط میگردد.
این توسعه فرهنگی شامل تمامی لایههای فرهنگ (عقیده، باور، ارزش، هنجار، رفتار، دانش، محصولات و نمادها) میشود و میتواند برای پیشرفت فرهنگی در جامعه منتظر چشمانداز مناسبی فراهم آورد. بر این اساس، چشمانداز توسعه فرهنگی کشور، باید بر پایه معارف و آرمانهای والایی باشد که متخذ از آموزههای مهدویت بوده و در چشماندازهای ملی بدان تصریح گردد.
چرایی و ضرورت الگوگیری از آرمان شهر مهدوی و نقش الگویی آن در توسعه و پیشرفت جامعه حاضر
سید ابوالفضل موسوی آقداش
روحالله شاکری زواردهی
چکیده: بشر همواره دنبال پیشرفت و کمال خویش بوده است و در این راه، ضرورت تأسی به یک الگوی کامل را یکی از بدیهیات میداند. از آنجا که در جامعه امروزی الگوهای متعددی مطرح بوده، شناخت الگوی صحیح کاری دشوار مینماید. از سویی در طول تاریخ این الگوهای ادعایی نتوانستهاند نیازهای مادی و معنوی بشر را تأمین کند و حتی گاهی به جای پیشرفت سیر قهقرایی داشتهاند. تنها شیعه اثنی عشری است که با تکیه بر آموزه ناب مهدویت، برای آینده جهانیان چشماندازی روشن و سعادتبخش ترسیم میکند.
تدوین «الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت» به عنوان چشمانداز نظام جمهوری اسلامی ایران، به این الگوی ناب نیازمند است. در این نوشتار در قالب بیان ضرورتهای الگوگیری از آرمان شهر مهدوی، برخی از ابعاد این اندیشه الهی به تصویر کشیده شده است. در این مجال با معرفی برخی وجوه قابل الگوگیری، به راهکارهای تحول در بخشهای «دین و فرهنگ»، «علم و دانش»، «اقتصاد و سرمایهگذاری»، «عدالتگستری و قضا»، «امنیت و رفاه» و «ایجاد وحدت و تعامل» اشاره گردیده، بدیهی است با تأسی به آرمان شهر مهدوی، در ضمن سیر به سوی توسعه و پیشرفت متعالی، کمکم زمینه نیز برای تحقق وعده الهی و استقرار دولت کریمه فراهم میگردد. در این تحقیق، بر اساس شواهد روایی، ضرورت و امکان الگوگیری از آرمان شهر مهدوی در جهت توسعه و پیشرفت جامعه حاضر تبیین گردیده است.
مؤلفههای توسعه و پیشرفت از نظرگاه اسلام با توجه به آرمان شهر مهدوی
مجتبی معنوی
غلامرضا بهروزی لک
چکیده: توسعه و پیشرفت به عنوان شاخصی مهم، برای جوامع بشری شناخته شده است و این سؤال وجود دارد که مؤلفهها و عوامل شکل دهنده توسعه و پیشرفت از نظر اسلام و با توجه به آرمان شهر مهدوی چیست؟ در اندیشه اسلامی توسعه یافتگی و پیشرفت، به ویژه در بعد سیاسی با حکومت امام عصر تجلی مییابد. از آنجا که حرکت به سوی کمال موجب رسیدن به قله سعادت و قران کریم هدف رسالت پیامبر را اظهار امر دین بیان کرده؛ تحقق کامل این امر در مدینه فاضله مهدوی به عنوان شاخصی برای توسعه و پیشرفت اسلامی خواهد بود. هدف تحقیق پیش رو ارائه فرایند توسعه اسلامی بر اساس آموزه مهدویت است. مهمترین مؤلفهها که در این مقاله برای توسعه یافتگی و پیشرفت بر اساس آموزه مهدویت شناسایی شده عبارتاند از: محوریت امام معصوم، همراهی و همدلی جامعه با امام عصر، هماهنگی با اقتضائات زمان، تعقل و تفکر، تقویت ایمان و تزکیه قلوب.
شاخصههای سیاسی توسعه و پیشرفت از منظر اسلام با تکیه بر حکومت امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف
مرتضی شیرودی
چکیده: توسعه و پیشرفت در غرب مدرن، بدون کاربست شاخصههای سیاسی، میسر نیست؛ اما لزوم کاربرد آن در مردم سالاری دینی و در نظام مهدوی، در سایه از ابهام قرار دارد؛ موضوعی که پژوهشگران بدان بیتوجه ماندهاند. از این رو، با این پرسش مواجه هستیم که شاخصههای سیاسی توسعه و پیشرفت از منظر اسلام و در حکومت امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف چیست؟ به نظر میرسد این شاخصهها در نظام لیبرال دموکراسی، مردم سالاری دینی و در نظام مهدوی در دو بعد کمی و کیفی تفاوتهای اساسی دارند. غرض آن که ضرورت دستیابی به نظام مهدوی را در پرتو کالبدشکافی شاخصههای سیاسی توسعه و پیشرفت نشان دهیم.این مقاله رسیدن به چنین هدفی را با روش توصیفی ـ تحلیلی ـ مقایسهای دنبال میکند. ضرورت تأسیس نظامی پسالیبرال دموکراسی برای دستیابی به نظام مهدوی از نتایج این نوشتار است.
بررسی مناسبات انتظار موعود و الگوی اسلامی پیشرفت در اندیشه حضرت آیتالله خامنهای
حسن ملایی
محمدصابر جعفری
چکیده: تدوین الگوی اسلامی پیشرفت، از جمله دغدغههای سالهای اخیر حضرت آیتالله خامنهای برای بهبود کارآیی نظام اسلامی در مسیر دستیابی به آرمانهای آن و تحقق تمدن نوین اسلامی در جهان است. از سوی دیگر، آرمان مهدویت و انتظار موعود، افق مطلوب انقلاب اسلامی و جهتگیری فعالیتها و سیاستگذاریهای آن در اندیشه ایشان و نیز در اندیشه امام خمینی رحمة الله علیه به عنوان رهبران این انقلاب بوده است.
این نوشتار در صدد بررسی مناسبات آموزه انتظار ظهور و حکومت مهدوی، با الگوی پیشرفت و کارکردهای این آموزه در تدوین الگوی اسلامی پیشرفت با توشهگیری از اندیشههای مهدوی مقام معظم رهبری و با روشی توصیفی-تحلیلی و مقایسهای است. یافتههای پژوهشی حاکی از آن است که از منظر مقام معظم رهبری، انتظار موعود، روح حاکم، ابزار سنجش، هدف و معیار الگوی اسلامی پیشرفت بوده و دارای کارکردهایی همچون امیدافزایی، ایجاد بلندهمتی، غربستیزی، تلاش جهادی و برنامهریزی در مسیر تدوین و اجرای الگوی پیشرفت است.
درآمدی بر مبانی الگوی اسلامی پیشرفت با الهام از ویژگیهای جامعه عصر ظهور
حسین صالحی
حسن سرآبادانی
محمد یوسفیان
چکیده: یکی از عناصر محوری در تمدن سازی، تبیین نوع نگاه به مقوله توسعه و ارائه مسیر تحقق آن است. به همین دلیل در سالهای اخیر الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت مورد توجه مسؤولان و پژوهشگران قرار گرفته است. به رغم ظرفیتهای بیبدیل اندیشه مهدویت در نظام فکری اسلام و طراحی مسیر انقلاب اسلامی برای رسیدن به حکومت جهانی امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف؛ تاکنون اندیشه مهدویت در طراحی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت بسیار مغفول مانده است. از منظر آیات و روایات، از جامعهای پیشرو و متکامل و صفهایی شده است که از آن به عنوان جامعه عصرظهور یاد میشود.
ناسایی عناصر این جامعه متکامل و پیشرفته از منظر اسلامی، موجبات طراحی یک الگوی توسعه و پیشرفت متناسب با فرهنگ اسلامی و رسالت انقلاب اسلامی را فراهم میآورد. در این مقاله کوشیدهایم با بررسی ابعاد و ویژگیهای جامعه عصر ظهور، از آن به عنوان مبنایی جهت تبیین ابعاد پیشرفت اسلامی بهره بریم. روش پژوهش استدلالی ـ استنتاجی و با بررسی اسنادی و کتابخانهای میباشد؛ بدین صورت بعد از بررسی و واکاوی مجموعه منابع و وصفهایی که در زمینه جامعه مهدوی طرح گشته است، به ارائه یک مدل منسجم شامل اصول نظری(پیش فرضها)، راهبرد کلان و راهبردهای کاربردی برای پیشرفت پرداختهایم.
گفتنی است، چهل و پنجمین شماره فصلنامه انتظار موعود ویژه تابستان 1393 در 168 صفحه به قیمت 5 هزار تومان از سوی مرکز تخصصی مهدویت حوزه علمیه قم منتشر شده است./998/ن601/ق