بررسی احیای فرهنگ اطعام غدیر در نشریه «مائده خورشید»
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، نشریه «مائده خورشید» ویژهنامه احیای فرهنگ اطعام و افطاری روز و شام عید اللهاکبر غدیر خم به مدیر مسؤولی حجت الاسلام محمد حسین مشکوری از سوی مؤسسه کانون خورشید راهی بازار نشر شد.
این نشریه از «طلیعه سخن» و چهار بخش «خوان خورشید»، «مائده خورشید»، «اشعه خورشید»، «انعکاس خورشید» و «کانون خورشید» تشکیل شده است.
طلیعه سخن به قلم محمدحسن مشکوری است؛ در قسمتی از این متن میخوانیم: بزرگان و عالمان دین، کوشیدهاند تا امتیازات غدیر را احیا کنند و اما این تلاش، چندان اثربخش نبوده است؛ فلذا بر اهل ذوق و فن و اندیشه و تلاش، واجب است تا کمر همت ببندند و در راه احیای غدیر، تلاش جهادگونه نمایند.به تعبیر بزرگان، راه اصلاح ما، تمسک به غدیر است و نردبان و سیر و ترقی و فتح قلهها معرفت غدیر است.
برپا داشتن نماز عید غدیر، احیای سنتها زندگیبخش غدیر مثل عقد اخوت (پیمان برادری) میان مؤمنین، بزرگداشت این روز به عنوان عید، با شادمانی و پوشیدن لباس نو دید و بازدید از ارحام و همچنین اطعام در روز غدیر، همان تمسک به غدیر است.
در فضیلت اطعام در روز غدیر، عقول زمینی از درک این فضیلت، ناتوان است و روزه آن معادل روزه دهر است. افطار دادن یک مؤمن برابر است به صد هزار نبی، صدیق، شهید و صالح.
گستراندن سفره اطعام در روز عید غدیر، بدون شک گام مؤثری در استمرار جایگاه این روز آسمانی در ذهن و دل مؤمنین است و جامعه اسلامی به ویژه شیعیان که به ساحت امیرالمؤمنان علیه السلام ارادت خاص میورزند، باید در تعظیم این عیدالله الاکبر؛ اهتمام کنند و این شعائر الهی با همه ابعاد آن به ظهور برساند.
بخش «خوان خورشید» شامل سه مقاله پیرامون اهمیت اطعام در اسلام است؛ عناوین این مقالات عبارت است از: «اهمیت و جایگاه اطعام در هندسه معرفتی اسلام»، «نخستین اطعام رسمی اسلام و همبستگی با ابلاغ وصایت و خلافت امیرالمؤمنین علیه السلام» و «دو نمونه از کتمان حقایق در خصوص نخستین جریان اطعام رسمی در اسلام.»
فضیلت اطعام در آیینه روایات موضوعی است که در بخش «مائده خورشید» به آن توجه شده است؛ در این بخش موضوعاتی همچون «روایات فضیلت اطعام مؤمنین» و «روایات فضیلت افطار و اطعام مؤمنین در شب روز عید غدیر» را مطالعه میکنیم.
بیانات حضرت آیتالله علوی گرگانی در دیدار اعضا کانون خورشید را در بخش «اشعه خورشید» میخوانیم.
در قسمتی از بیانات آمده است: اگر اطعام در روز عید غدیر عادت بشود در میان شیعهها، مخصوصا طبقه شیعه که افتخار این مدال را داشته باشند که ما در روز عید غدیر یک استثنای قائل میشویم. حالا لازم نیست که حتما مرغ بدهیم؛ ممکن است بعضی تمکن مالی نداشته باشند و لو فیالجمله باشد در منزل. همان که حضرت میفرمایند: شب و روز جمعه را اهمیت بدهید، و لو اینکه یک چیز مختصر از بیرون خریداری کنید. عرض کردند چرا یابن رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم؟ فرمودند: برای اینکه بچهها بفهمند شب جمعه و روز جمعه، شب و روز عید است و اینکه امشب، شب استثنایی است.
به طوری که این بچهها بگویند زمانی که در منزل پدر بودیم؛ در شب جمعه مثلا دستور میدادند شام درست کنند غذا درست کنند؛ این خودش نشانه یک نوع ترویج است؛ یک نوع تقدیر است که انسان بتواند به این وسیله، امتیاز روز عید غدیر را از سایر ایام در ذهن بچهها، جایگزین و نهادینه کند.
عقیده من این است. البته شما از من خوش سلیقهتر هستید، ولی از باب پیشنهاد، مراحل در دو جهت پیاده شود و بعد آن را فرهنگسازی کنید و بعد اینکه جا افتاد، آن وقت بگوییم اگر به اطعام جنبه عمومی بدهیم چگونه است! افراد متمکن و متمول، اینها بیایند؛ برنامهای بگذارند مخصوص اطعام، این مرحله سوم است. اطعام عید غدیر ر جامعه رسمی کنید.
گزارشات و ایدههای اطعام غدیری موضوعی است که در بخش «انعکاس خورشید» مطالعه میکنیم، «گزارشات برگزاری اطعام غدیری در برخی از استانها»، «ایدهها برگزاری اطعام غدیر ستاد احیای ایام غدیر»، «یادآوری نماز جماعت عید سعید غدیر خم» و «یادآوری زیارت غدیر امام هادی علیه السلام» عناوین این بخش است.
گزارش فعالیتهای کانون خورشید در سال 93 و 94 را در بخش «کانون خورشید» میخوانیم.
گفتنی است، نشریه «مائده خورشید» ویژهنامه احیای فرهنگ اطعام و افطاری روز و شام عید اللهاکبر غدیر خم در 34 صفحه از سوی مؤسسه کانون خورشید منتشر شده است./998/پ202/ق