محاصره نوار غزه و تبعات آن بر تداوم شیوع ویروس کرونا
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری رسا، کرونا بیماری فراگیر جهانی با قابلیت تسری سریع و گسترده است، به نحویکه تاکنون حدود 67 میلیون و 500 هزار نفر در سراسر جهان به این بیماری مبتلا شده و حدود یک میلیون و 550 هزار نفر نیز در اثر این بیماری فوت کردهاند.
فلسطین نیز مانند دیگر کشورهای جهانی با شیوع کرونا مواجه است، بهنحویکه تاکنون حدود 110 هزار فلسطینی به کرونا مبتلا شده و بیش از 900 نفر نیز در اثر این بیماری فوت کردهاند. از این آمار فلسطین، 25 هزار و 121 نفر در باریکه غزه حضور دارند که به کرونا مبتلا شدهاند و حدود 140 فوتی کرونا نیز از این باریکه هستند و وضعیت حدود 170 شهروند غزه نیز خطرناک است.
بااینحال، تفاوت مهمی که میان باریکه غزه و کرانه باختری وجود دارد، این است که غزه از سال 2006 تاکنون تحت محاصره شدید رژیم صهیونیستی قرار دارد و امکان ارسال کمکهای بشردوستانه از جمله کمکهای پزشکی و دارویی وجود ندارد.
وزارت بهداشت غزه اعلام کرد، محاصره و ممانعت از ورود دستگاهها و تجهیزات پزشکی از خارج به این باریکه، سبب شکنندگی سیستم بهداشتی غزه شده و به همین دلیل نیز تست کرونا در آزمایشگاه مرکزی غزه متوقف شده است.
تبعات محاصره 14 ساله نوار غزه
محاصره 14 ساله غزه تبعات زیادی برای شهروندان آن داشته است، ازجمله اینکه غزه به زندانی روباز تبدیل شده، با فقر گسترده مواجه شده، بر شمار بیماران دارای بیماریهای صعبالعلاج افزوده شده و غزه به تعبیر «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد با فاجعه بشری بزرگی روبه رو است.
با این حال، داستان کرونا، متفاوت است چراکه هم قدرت سرایت و هم قدرت کُشندگی آن در سطح بالایی است. نبود یا کمبود امکانات پزشکی برای تشخیص و یا مداوای بیماران کرونایی میتواند مانع مقابله با این بیماری شده و بر وخامت فاجعه بشری در باریکه غزه بیفزاید.
«فتحی ابوورده» مشاور وزیر بهداشت فلسطین با بیان اینکه اوضاع بهداشتی باریکه غزه فاجعهبار است، هشدار داد تعداد مبتلایان و فوتیها در بیمارستانهای غزه رو به افزایش است و باید منتظر یک فاجعه بزرگ در این باریکه باشیم.
نکته دیگر این است که با وجود چنین وضعیت فجیعی در غزه، اما دولت فلسطین نیز همچنان درگیر اختلافهای سیاسی با گروههای مختلف در باریکه غزه است و از انجام تعهدات خود در قبال غزه خودداری میکند.
کشورهای ثروتمند عربی بهخصوص کشورهایی که روابط با اسرائیل را عادی کردهاند و همچنین قدرتهای جهانی نیز سکوت پیشه کرده و هیچ واکنشی در این خصوص نشان نمیدهند.
این در حالی است که «اشرف قدرت» سخنگوی وزارت بهداشت فلسطین در باریکه غزه مداخله فوری طرفهای داخلی، منطقهای و بینالمللی و ارسال کمکهای اضطراری بهداشتی به غزه را خواستار شده است.
وضعیت امروز غزه بهویژه در محیط کرونایی بیش از هر زمانی ثابت میکند حقوق بشر و هنجارهای انسانی عملاً به شعارهای کلامی تبدیل شده و اخلاق در سیاست جهانی رنگ باخته است.
نویسنده: سید رضی عمادی
منبع: ایران پرس